Soutěž na letiště v Pardubicích krachla těsně před otvíráním obálek

Pardubice – Provozovatel pardubického letiště, společnost EBA, pozastavila výběrové řízení na jeho modernizaci. K překvapení všech k tomu došlo jen několik hodin před tím, než měla komise otevřít obálky a vybrat vítěze zakázky za 300 milionů korun. Někteří politici totiž zpochybnili způsob soutěže. Tendr by se podle nich měl zrušit a měla by se vypsat nová transparentní soutěž. O zrušení výběrového řízení bude představenstvo společnosti EBA hlasovat 14. března.

Krajský úřad tvrdí, že celé dosavadní výběrové řízení na modernizaci pardubického letiště bylo netransparentní a otvíralo prostor pro korupci. Podle politiků, kteří proti němu vystupují, je projektová dokumentace nepřipravená, zpochybňují i dvoukolové výběrové řízení. EBA totiž v prvním kole vylosovala ze 16 firem pouze pět. Kraj i někteří radní města proto chtějí tendr zrušit úplně a vypsat novou transparentní veřejnou soutěž. 

„Nemyslím si, že uchazečů je tolik, aby bylo nutné zužovat to na pět,“ řekl ČT náměstek primátorky Pardubic a člen komise pro výběrové řízení Martin Bílek (SPP). Ve chvíli, kdy není dokumentace v pořádku, je dvoukolová soutěž vůbec nejhorší kombinací i podle náměstka hejtmana Pardubického kraje Jana Tichého (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfa (zdroj: ČT24)

Ředitel společnosti EBA Andrlík se ale obává, že by nové řízení mohlo znamenat značnou časovou ztrátu: „S tím je samozřejmě spojená i ekonomická ztráta.“ Ohrožená by mohla být i dvousetmilionová evropská dotace.

Návrh modernizace pardubického letiště
Zdroj: ČT24