Nejasnosti kolem přijímaček na severu Moravy vyřešeny

Ostrava - Přijímací zkoušky na střední školy proběhnou tak, jak jsme naplánovali. Radní Moravskoslezského kraje to vzkazují rodičům budoucích středoškoláků. Původně je měla kompletně připravit společnost CERMAT. Na příkaz ministra školství ale musela zakázku pro kraj zrušit. Připravené testy ale kraji předá. Na rozdíl od původní smlouvy je ale budou vyhodnocovat sami učitelé.

Přijímačky na střední školy dělalo v minulých letech jenom mizivé procento studentů. Moravskoslezský kraj se k nim vrací z mnoha důvodů. „Chceme zvýšit úroveň znalostí, protože ve srovnávacích testech Moravskoslezský kraj figuruje na posledních místech a to musíme změnit,“ říká náměstkyně hejtmana Věra Palková. Jednotné přijímačky měla kompletně připravit a vyhodnit společnost CERMAT - tedy příspěvková organizace ministerstva školství. Vyhrála výběrové řízení, protože nabídla kraji nejlepší cenu. Ministr Dobeš ale rozhodl jinak.

„Prioritou CERMATu je příprava státních maturit, nic jiného ho teď nesmí zajímat,“ vysvětlil mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček. Ředitel společnosti Pavel Zelený ministrův příkaz splnil a kraji předá to, co už CERMAT stačil připravit. Radní už také odsouhlasili, že peníze určené na přijímačky rozdělí na tři části. CERMAT dostane podíl jen za přípravu testů. Druhou část pak přidělí krajskému vzdělávacímu a informačnímu centru. „Zabezpečíme logistiku přijímacích zkoušek, to znamená tisk a distribuci testů, následný sběr dat a jejich vyhodnocení, analýzu a rozbor pro zřizovatele a jednotlivé školy,“ upřesňuje ředitel Petr Habrnál roli KVIC.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)


Poslední díl radní rozdělí mezi učitele. „Za to, že budou muset opravit sami ty písemky, protože to je zásadní změna proti tomu původnímu záměru,“ dodává náměstkyně hejtmana Věra Palková. Podle ředitele krajského vzdělávacího a informačního centra by měly být od 7. března na webu (www.kvic.cz) zveřejněny i ilustrační testové úlohy včetně řešení, aby žáci věděli, na co mají být připraveni. O které školy bude největší zájem, bude jasné po 15.březnu- do té doby mají budoucí středoškoláci čas podat si přihlášku.

Studenti
Zdroj: ČT24