Třeboňská opozice obviňuje vedení města ze střetu zájmů

Třeboň - Zástupci opoziční ODS v Třeboni na Jindřichohradecku nařkli současné vedení radnice ze střetu zájmů v městských společnostech. ODS vadí, že jednatelem třeboňských lázní se stal radní Antonín Doležal (KDU-ČSL), přestože se s lázněmi soudí. To samé se týká Technických služeb města Třeboň, jejímž jednatelem je zastupitel Vladimír Janíček (Občané.cz). Také on vede s touto společností soudní spor. Současné vedení města ani jeden z případů jako střet zájmů nevnímá.

Doležal se od loňského roku domáhá od Lázní Aurora odstupného ve výši jednoho ročního platu za to, že jej minulé vedení města odvolalo z funkce jednatele. Spor u českobudějovického krajského soudu prohrál, ale verdikt ještě není pravomocný. Janíček dostal od Technických služeb města v říjnu loňského roku výpověď a soudy o tomto sporu zatím také pravomocně nerozhodly.

„Myslíme si, že funkce jednatele lázní a technických služeb mělo město obsadit těmito lidmi případně až po skončení obou soudních sporů,“ míní bývalý starosta Třeboně Jan Váňa (ODS).

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podle současného starosty Třeboně Jiřího Houdka však v případě Doležala a Janíčka o střet zájmů nejde. „Oni vedou spory kvůli tomu, že minulé vedení radnice proti nim vedlo určité aktivity, které jsou dnes předmětem soudního sporu,“ podotkl Houdek. Doležalův spor nepovažuje za střet zájmů už proto, že současný jednatel lázní podal dovolání k Nejvyššímu soudu. „Už nebude probíhat nějaké dokazování, takže on spor nemůže nijak ovlivnit,“ konstatoval Houdek. Janíček se podle starosty soudí s bývalým vedením města o neplatnost výpovědi, což mu prý také nebrání ve vykonávání funkce.

Houdek sedí na dvou židlích, tvrdí opozice

Váňa také kritizuje současnou koalici za to, že starosta Houdek zastává zároveň funkci prokuristy třeboňských lázních. „Tato skutečnost je alarmující a praxe, že by se nechal starosta najmenovat ředitelem podniku s obratem cca půl miliardy korun, je v republice ojedinělá,“ uvedl Váňa. Podle něj není ani možné, aby jeden člověk zvládl vykonávat dvě takto exponované funkce.

Houdek však opozici oponuje s tím, že lázně mají novou organizační strukturu, v níž mají velké pravomoci vedoucí jednotlivých úseků. „Na mě jako na prokuristu tím pádem nezbývají konkrétní každodenní problémy,“ podtrhl starosta.

V minulém volebním vedení vedla Třeboň koalice ODS, ČSSD a nezávislí kandidáti. Po loňských říjnových volbách jsou v čele města KDU-ČSL, ČSSD a Občané.cz.