V Petřkovicích ohrožuje rodinné domy padající skála

Ostrava - Nad rodinným domem v Ostravě Petřkovicích se uvolnila skála a kamení se sesulo přímo do kuchyně, kde v té době spali tři lidé. Ti měli podle geologů velké štěstí, že událost neskončila tragicky. Zástupci města teď řeší, z čeho zaplatí sanaci celého území. Skála totiž ohrožuje také další rodinné domy.

Skalnatá část území v Ostravě Petřkovicích se dala do pohybu. Létající kameny ohrozily život tří lidí. „Byly asi dvě hodiny ráno, když nás vzbudila hrozná rána. Naštěstí spíme na opačné straně, protože do kuchyně vletěly kameny, které rozbily nejen okna, ale vlastně i zeď,“ líčí událost majitelka domu Daniela Platzková. Při sesuvu půdy spalo v domě kromě dvou dospělých žen také pětileté dítě. Podle geologů mohou mluvit o štěstí. Svah nad rodinnými domy je v pohybu už několik měsíců.

„Aktivace sesuvu nastala po povodních v roce 2010, od té doby ten proces pokračuje a doposud nebylo žádné sanování provedeno,“ tvrdí geolog Jaroslav Ryšávka. Zástupci městské části Petřkovice o problematickém území vědí. Neví ale, kde vzít peníze na jeho sanaci. „Dříve se to řešilo a já vím, že bývalý starosta a vlastně i město Ostrava nabízela odkoupení domu, ale paní majitelka nesouhlasila,“ tvrdí starosta městského obvodu Ostrava-Petřkovice Ivo Mikulica. To potvrdila i Daniela Platzková s tím, že až dosud neměla strach bydlet na tomto místě.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Geologové ale varují. K podobné události může kdykoli opět dojít a ohroženy jsou i další domy v okolí. Skalnaté území patří Lesům České republiky. „Lesy ČR v dané lokalitě žádné práce neprováděly a k uvolnění hornin nedošlo v důsledku žádné lesnické činnosti. Rozsah a způsob případných zabezpečovacích opatření by měl být stanoven orgánem státní správy lesů Magistrátu města Ostrava,“ uvedl mluvčí společnosti Zbyněk Boublík. Co bude s nebezpečným územím dále a kdo zaplatí případnou sanaci – o tom budou zástupci Petřkovic a magistrátu jednat dnes.