Soud zprostil obžaloby bývalého chirurga z Bruntálu

Bruntál - Okresní soud v Bruntále zprostil obžaloby bývalého chirurga bruntálské nemocnice Pavla Dvorského. Obžaloba tvrdila, že špatným lékařským postupem zavinil smrt pacientky a u další údajně způsobil závažné komplikace, které u pacientky zanechaly doživotní následky. Soudce ale dnes řekl, že jednání popsané v obžalobě není trestným činem. Dvorský po celou dobu procesu vinu odmítal a tvrdil, že ani v jenom případě chybu neudělal.

Žena, která po operaci vedené Dvorským zemřela, byla do nemocnice přijata v roce 2008 s podezřením na žlučníkový záchvat či na zánět žlučníku. Druhá varianta se při operaci potvrdila. Při zákroku ale podle obžaloby lékař poškodil játra, čehož si nevšiml. Později při dalším zákroku poškodil přívod krve do jater a orgán začal odumírat.

U pacientky, která operaci přežila, Dvorský podle obžaloby na dvou místech poškodil tenké střevo. Státní zástupkyně ho vinila z toho, že poranění střeva nerozpoznal. Léčba se pak vinou úniku obsahu tenkého střeva začala komplikovat. Nakonec pacientka skončila v péči lékařů olomoucké nemocnice, kde se její stav zlepšil. Podle žalobkyně ale má doživotní následky.

Pavel Dvorský:

„Se vší pokorou můžu říct, že se necítím vinen. Že bych pacientku z nedbalosti či z jiných důvodů poškodil. Došlo ke komplikacím, ke kterým běžně dochází.“

Podle státní žalobkyně nebyla laparoskopie vůbec nutná. Dvorský s tím nesouhlasí a tvrdí, že tento postup byl pro pacientku bezpečnější. Ostatní lékaři s ním však ani tento názor nesdílí. Pavel Dvorský nastoupil do Bruntálské nemocnice v roce 2008, později na vlastní žádost odešel a pracoval jako chirurg ve Valašském Meziříčí.