Nový Jičín bude zveřejňovat smlouvy na webu

Nový Jičín – Novojičínská radnice se rozhodla stát regionálním průkopníkem ve zveřejňování městem uzavřených smluv na internetu. Slibuje si od toho větší průhlednost pro občany. V celé zemi se k tomuto kroku nad rámec zákonných povinností dosud odhodlalo jen několik měst. Až dosud si museli zájemci o nahlédnutí do smluv radnic požádat o jejich kopii podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Většinou jde ale o zdlouhavou proceduru a města za ni mohou vybírat poplatky. Zveřejněním výběrových řízení na internetu se zas rozhodla chrudimská radnice předcházet předraženým veřejným zakázkám a podezřením z korupce. Do výběrového řízení se tak má šanci přihlásit kdokoli, pokud splní zadaná kritéria a nabídne nejnižší cenu, má vyhráno. Radnice si spočítala, že se jí takto podařilo ušetřit desítky miliónů korun.

„Deklarovali jsme i v našem volebním programu, že chceme opravdu transparentně ukazovat všechny naše kroky,“ zdůvodňuje rozhodnutí radnice místostarosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD). Nový Jičín vyvěsil na webové stránky zatím osm smluv, většina z nich se týká stavebních prací nebo zastupování města. Už brzy ale zveřejní smlouvy úplně všechny.

„Musíme samozřejmě dbát na ochranu osobních údajů. Do nových smluv si dáme doložku, kdy budeme chtít po druhé straně povolení se zveřejňováním těchto smluv,“ dodává Dvořák. Ředitel Transparency International David Ondráčka záměr radnice chválí, jde podle něj o veřejné peníze, není tudíž žádný důvod tyto informace tajit. „Jediné riziko vidím v tom, aby to bylo skutečně děláno plošně bez ohledu na to, jestli to je zakázka toho či onoho typu,“ dodává. Ministerstvo pro místní rozvoj teď navrhuje novelu zákona o veřejných zakázkách. Pokud bude schválena, budou mít zadavatelé povinnost zveřejnit všechny smlouvy nad půl milionu korun.

Zveřejnění soutěží ušetří i chrudimské radnici

Zveřejněním výběrových řízení na internetu se zase rozhodla chrudimská radnice předcházet předraženým veřejným zakázkám a podezřením z korupce. Do výběrového řízení se tak má šanci přihlásit kdokoli, a pokud splní zadaná kritéria a nabídne nejnižší cenu, má vyhráno. Radnice si spočítala, že se jí takto podařilo ušetřit desítky miliónů korun.