Plánované satelitní městečko se obyvatelům Milešova nelíbí

Lovosice - V Milešově na Lovosicku se lidé bouří proti výstavbě satelitního městečka, kde by mělo vyrůst 40 nových domů. Obec spadá pod Velemín a tamní územní plán počítá s tím, že domy vzniknou na zelené louce, navíc ve druhé zóně chráněné krajinné oblasti České středohoří. Proti výstavbě už vznikla petice, kterou podepsala většina obyvatel.

Velemín nedávno čelil hrozbě uzavření školky a omezení výuky na základní škole, protože v obci ubývalo dětí. Ve snaze zachránit výuku vzniklo ve Velemíně 70 nových bytů pro mladé, čímž počet dětí vzrostl. Stejný model se teď má použít i v sousedním Milešově, místní ale satelitní městečko odmítají, vhodnější by prý bylo stavět v prolukách nebo místo polorozbořených domů. 

CHKO České Středohoří sice omezila počet domů, jejich plochu i konečnou podobu, i tak to ale odpůrcům výstavby nestačí. „My nechceme, aby se Milešov vylidnil, ale chceme, aby se stavělo rozumně,“ podotkl Daniel Pitek z Milešovského spolku přátel přírody. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Osud nového satelitního městečka budou mít ve svých rukou sami Milešovští, když budou hlasovat v referendu. Většina obyvatel obce sice podepsala i protestní petici, to však podle starosty Jiřího Skalického nestačí. Sám ale uklidňuje, pokud místní řeknou ne, tak se stavět nebude.