Prodej karlovarských Lázní III už zvrátí jen soud

Karlovy Vary – Údajně nevýhodný prodej karlovarských městských Lázní III soukromé společnosti už může zvrátit jen žaloba. Nové vedení města zatím uspělo na katastrálním úřadě, který do rozhodnutí soudu nového majitele nezapíše. Bývalé vedení města ale odmítá, že by lázně prodalo pod cenou. Případem by se soud mohl začít zabývat do konce dubna.

Lázně v centru města se měly prodat za 95 milionů korun, tak to schválili bývalí zastupitelé. Náměstek primátora Jiří Kotek (Alternativa) ale považuje prodejní cenu za velmi nízkou i v době stagnace trhu nemovitostí: „Jsem přesvědčen, že cena by se dala dosáhnout minimálně třikrát vyšší,“ řekl ČT. Bývalý náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD) se naopak brání, že rada města postupovala přesně podle rozhodnutí zastupitelů, kteří s prodejem lázní souhlasili. „Odmítly do Lázní III uvolnit jakékoliv finanční prostředky,“ dodal.

Bývalé vedení města volby sice prohrálo, radní ale stihli na poslední chvíli podat návrh na vklad lázní do katastru nemovitostí. Podle nově zvoleného náměstka byla smlouva uzavřena protiprávně, město proto podalo žalobu. „Kopie žaloby byla předána katastrálnímu úřadu, který přerušil vkladové řízení. Na kupujícího do dnešního dne nemovitost nebyla převedena,“ uvedl advokát Karel Jelínek. Soukromá společnost se proto odvolala ke krajskému katastrálnímu úřadu, ale neuspěla. Konečné slovo tak bude mít soud.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Novým majitelem lázní se měla stát společnost Veso, kterou dříve spoluvlastnil sociálně demokratický opoziční zastupitel Jaroslav Fiala. Podle něj je ale cena vysoká dost: „Objekt bude muset mít řadu investic, ale k tomu se musí vyjádřit stávající management.“ Zástupce firmy Veso se dnes k problému vyjádřit nechtěl, nejprve by to podle něj muselo projednat představenstvo.