Plzeňský babybox lékaři nevítají

Plzeň – Po letech úsilí, vyjednávání a hledání vhodného místa byl dnes v Plzni na budově polikliniky na Denisově nábřeží poblíž centra města zprovozněn babybox pro odložené děti. Jde o již 43. schránku, v Plzeňském kraji vedle Klatov teprve druhá. Proti schránce v Plzni aktivně vystupují někteří lékaři. Primář novorozeneckého oddělení plzeňské fakultní nemocnice Jiří Dort prohlásil, že se nemocnice nehodlá starat o odložené děti. Ačkoli zakladatel babyboxů Ludvík Hess je přesvědčen o tom, že tak plzeňští lékaři poruší zákon o poskytnutí pomoci, je dohodnut se záchrankou, že případně může děti vozit do 45 kilometrů vzdálených Klatov. O zprovoznění schránky se přičinil také primátor Martin Baxa (ODS), který její umístění na budovu otevřeně podpořil.

„Nevidím důvod, proč bychom měli právě my přijmout dítě odložené v babyboxu. Rodí se zde zhruba deset dětí za den a riziko možné nákazy pro ostatní miminka je veliké, nemáme možnost karantény,“ sdělil plzeňský primář Jiří Dort. S Českou televizí se primář odmítl bavit, s vedením nemocnice ale bude muset – to s jeho postojem nesouhlasí. „Že bychom neposkytli péči novorozenci, který by byl vyndán z babyboxu, není představitelné,“ řekl náměstek ředitelky Fakultní nemocnice Plzeň Jiří Poborský.

Odmítání babyboxů je u plzeňských lékařů časté, zakladatel babyboxů se s nimi už několik let pře. Vyhřívanou schránku odmítá například i primář dětského odělení Mulačovy nemocnice Jiří Liška. Ani on se ale nechtěl k věci přímo vyjádřit.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Lékaři, kterým se používání babyboxů nelíbí, proti sobě ale mají stále sílící blok. Situací se začalo zabývat i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Nevidím žádný rozdíl, jestli je dítě odloženo pár metrů od nemocnice nebo v babyboxu – měla by mu být poskytnuta okamžitá péče,“ shrnul ředitel ministerského odboru rodiny a dávkových systémů Miloslav Macela.

V Česku do vyhřívaných schránek zatím lidé odložili 43 novorozenců. Prvním dítětem odloženým do babyboxu byla před pěti lety tehdy měsíční Soňa. Po několika týdnech si ji ale její bilogiocká matka vzala zpět domů. Dosud naposledy vyzvedli lékaři dítě z babyboxu v Šumperku.