Starý kotel přiotrávil osm lidí

Ostrava, Mniší - Špatně utěsněný kotel přiotrávil osm lidí v Mniší u Kopřivnice. Pro čtyři děti a čtyři dospělé ženy si proto ve čtvrtek večer přijela záchranná služba. Na místě zasahovali také hasiči. Všichni přiotrávení byli převezeni do novojičínské nemocnice při vědomí. Jejich stav je stabilizovaný.

Obyvatelé domku v Mniší trávili společný večer ve dvoupodlažním domku. V jednu chvíli se všem udělalo špatně. Záchranáři dostali informaci o údajném úniku oxidu uhelnatého krátce po 19 hodině, na místě byli do 15 minut. „Během večera k nám záchranná služba dovezla osm pacientů, z toho čtyři děti s klinickými příznaky otravy. Jejich stav jsme konzultovali s pracovištěm, které provozuje hyperbarickou komoru, v současné době ovšem jejich zdravotní stav nevyžaduje tuto léčbu,“ uvedl ředitel novojičínské nemocnice Tomáš Nykel.

Přiotrávení lidí měl podle předběžných údajů způsobit špatně utěsněný kotel. Na místě proto zasahovali také hasiči. „Hasiči po příjezdu naměřili vysokou koncentraci oxidu uhelnatého, která čtyřnásobně překročila spodní přípustnou mez. Ihned otevřeli okna, zastavili hlavní přívod plynu a vypnuli plynový kotel, který byl údajně 15 let starý,“ potvrdil mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Stav všech přiotrávených lidí je stabilizovaný, přesnou příčinu úniku nebezpečného plynu teď bude zjišťovat technik.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)