Poděbrady slaví výročí svého povýšení na město

Poděbrady – 4. března roku 1472 se synové Jiřího z Poděbrad zasloužili o povýšení území na město. Ode dneška bude mít ve městě svou pamětní desku i zakladatel královských lázní, kníže Hohenlohe. Oficiálně byly také ukončeny a předány do užívání poděbradské veřejnosti dva projekty financované z peněz Evropské unie.

Zatímco po Jiřím z Poděbrad se ve městě jmenuje náměstí, gymnázium i například divadelní spolek, zakladatel královských lázní kníže Hohenlohe se teprve po 95 letech od své smrti dočkal alespoň pamětní desky. Starosta Poděbrad Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady) informoval, že kníže pozval proutkaře, který našel minerální pramen a kterého sám zaplatil.

Poděbrady patří mezi úspěšné žadatele o evropské peníze. Bývalému vedení města se například podařilo získat 7 milionů korun z regionálního operačního programu na obnovu nejstarší dlážděné ulice. Místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř (TOP 09) sdělil, že ta byla uvedena do původního stavu. Vydlážděna byla novou dlažbou podle původních předloh.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce za 10 milionů se teď dočkala i mateřská škola. „Škola byla rozšířena, modernizována a pomáhá vyplňovat kapacitu, kterou potřebujeme pro ty nejmenší,“ nechal se slyšet Ladislav Langr. Příští rok čeká Poděbrady kulaté výročí – od povýšení na město to bude přesně 540 let. Letošní, v pořadí už páté slavnosti se nesly v duchu setkávání s úspěšnými a aktivními obyvateli.

Den Poděbrad zakončí v divadle Na Kovárně večerní předávání městských cen. Za rok 2010 je dostanou významné osobnosti, které nominovala veřejnost.