Loučovice se dočkají nové čistírny

České Budějovice – Stará a vysloužilá čistírna odpadních vod v Loučovicích už brzy zmizí z břehu Vltavy. V testech totiž propadla a dostala se na seznam největších hříšníků. Vodohospodáři ji dokonce dávají jako odstrašující příklad a rozhodli o jejím zbourání. To, že se čistička dostala na černou listinu, obci paradoxně pomohlo. Získala totiž miliony na stavbu nové.

Ještě před rokem vypadala čistírna velmi zdevastovaně. Zrezivělým potrubím přitékala špinavá voda a pracovníci ručně z hladiny odstraňovali plovoucí odpad. „Čištění této čističky je již velmi zastaralé,“ prohlásil v únoru 2010 pracovník čistírny Miloš Procházka.  

Kalná a zapáchající voda končila v rozpadajících se malých bazénech, kde se částečně čistila. Odtud směřovala do Vltavy přímo nad přírodní rezervací. „Situace již byla taková, že nám hrozily sankce za znečišťování vod,“ říká starosta Loučovic Jan Kubík. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Čistírna patřila k nejstarším v kraji, svůj provoz zahájila již na konci padesátých let. „Původní čistírna byla na hranici své technické a technologické životnosti,“ přiznává mluvčí Českých vodovodů a kanalizací Jitka Kramářová.

Její stav byl havarijní, a proto ji vodohospodáři začali postupně bourat. Z břehu teď postupně mizí jedna budova za druhou. Radnice usilovala o likvidaci staré čistírny deset let. Neměla na ni ale peníze. Uspěla až v okamžiku, kdy se zařízení objevilo na černé vodohospodářské listině. Z evropských fondů a ze státní pokladny získaly Loučovice téměř čtyřicet milionů korun. Vedle staré čistírny teď roste nová. „Nová čistírna bude celá zastřešená, otevřené nádrže už nebudou trpět mrazem,“ upozorňuje technický ředitel ČEVAK Jiří Lipold. 

Podle starosty si vydechnou především lidé žijící pod obcí a vodáci. V řece by se už neměly objevit žádné zapáchající látky. Výstavba nové čistírny potrvá ještě minimálně rok. Zkušební provoz zde vodohospodáři zahájí na podzim roku 2012.