Podle ODS vládne na liberecké radnici švarc systém

Liberec – Na libereckém magistrátu to vře. Občanští demokraté, kteří jsou v opozici, obviňují primátora Jana Korytáře (Liberec občanům), že najímá do významných funkcí poradců nebo mluvčího své bývalé spolupracovníky a známé. Prý není jasné, co na magistrátu dělají. Primátor nařčení odmítá. Bránit se chce tím, že dá smlouvy na internet. Nová koalice vládne Liberci už sto dní - a opozice tak ukončila hájení radnice. Už včera se netajila kritikou. Sliby o boji s korupcí a klientelismem se podle ODS nenaplnily.

Liberecký magistrát si objednal poradenství, koordinační činnost nebo vyšetřování dluhů po lyžařském mistrovství světa. Podle ODS jde o šest lidí spojených se Stranou zelených, primátorovým ekologickým sdružením Čmelák a o přítelkyni mluvčího magistrátu. Zaměstnanci úřadu přitom nejsou. „Podle mě jde o švarc systém, ti lidé neodvádějí žádné peníze za magistrátní mobily, počítače, kanceláře apod.,“ prohlásil zastupitel za ODS Jiří Kittner, bývalý primátor města.

Primátor nařčení odmítá. Podle něj naopak za sto dnů své vlády ušetřil ve své kanceláři na mzdách půl milionu korun. „Kdybychom zdědili magistrát v takovém stavu, že tady bude dostatek úředníků a aparát bude funkční, tak bych nemusel nikoho přibírat,“ brání se Korytář. Argumentuje také tím, že nejde o normální pracovní poměr, ale o dohody o provedení práce. Někteří navíc absolvovali klasická výběrová řízení.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Smlouvy ale překvapily koaliční partnery. Uskupení Liberec občanům i ČSSD o nich chtějí s primátorem jednat. „Říkali jsme si od začátku, že budeme transparentní, takže předpokládám, že se teď řekne kdo, kolik a hlavně za co,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům).