Příprava teplického poldru se možná urychlí

Teplice nad Bečvou - Zásadní dokument, který urychlí přípravu teplického poldru, by mohl být předložen vládě do konce dubna. Potvrdilo to ministerstvo zemědělství. Pokud vláda materiál přijme, začne další kolo jednání s majiteli pozemků a domů. Suchá nádrž má před vodou ochránit Hranice, Lipník či Troubky. K výstavbě suché nádrže potřebuje Povodí Moravy asi 2 000 pozemků, které leží v katastrech sedmi obcí.

Troubky jsou symbolem ničivých povodní v roce 1997, při kterých tam zahynulo 9 lidí. Loni na jaře voda opět páchala škody a tentokrát za 400 milionů korun. Poldr u Teplic nad Bečvou by měl část povodňové vlny zachytit. Ačkoliv se suchá nádrž připravuje od roku 2003, Povodí Moravy stále nemá souhlas většiny vlastníků pozemků. A teď čeká na rozhodnutí vlády.

Poldr je vodní dílo sloužící k protipovodňové ochraně. Je vytvořeno přehrazením vodního toku, za hrází se však voda za běžných podmínek buď neakumuluje vůbec (suchá nádrž či suchý polder), nebo je objem nádrže zaplněn jen částečně (polosuchá nádrž či polosuchý polder).

zdroj: wikipedia.org

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

„Chceme vědět, jestli můžeme postupovat v nějakých cenových intencích a na základě toho pak budeme schopni i komunikovat s jednotlivými vlastníky, protože budeme vědět, co jim můžeme nabídnout,“ uvedl technicko-provozní ředitel Povodí Moravy Mojmír Pehal.

„My to máme v tuto chvíli v meziresortním připomínkovém řízení a chtěl bych v krátkém horizontu jít na vládu představit prvořadě proveditelnost toho projektu, který je odvislý od vůle občanů, jestli prodají nebo pronajmou pozemky,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Stavba se dotkne i vesnice Skalička a její místní části Kamenec. Osada, kde trvale žije asi dvacet lidí, zcela zanikne. Místním se však nelíbí nabízená cena za pozemky. „My máme určité vyhláškové ceny a oni by chtěli částku, která tyto ceny překračuje,“ doplnil Pehal.

Pokud vláda určí stavbu za svou prioritu, jednání s majiteli by mohlo být jednodušší. „Povodí Moravy může některé netradiční postupy zvolit mimo tabulky, tzn. vlastníkům i nabídnout vyšší cenu,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák (KDU-ČSL).

Nejdůležitější protipovodňová stavba v Olomouckém kraji by měla zpomalit povodňovou vlnu na 650 kubíků za sekundu a uchránit tak více než 110 tisíc lidí.