Hradecký kraj přijde o 500 akutních lůžek

Hradecko – Hledání úspor ve zdravotnictví už dostává konkrétní obrysy. Například v Královéhradeckém kraji by mělo během letošního roku zmizet nejméně 500 lůžek akutní péče. Hovoří se také o dalším rušení a slučování nemocnic. Výrazné změny se plánují hlavně na Trutnovsku.

V Královéhradeckém kraji je 3 287 lůžek akutní péče. Řada nemocnic ale skutečně využívá jen o něco více než polovinu své kapacity. Neobsazená lůžka nemocnicím odčerpávají peníze, které potom jinde chybí, jak podotkl ředitel krajské pobočky VZP Hradec Králové Pavel Pechánek.

Nezůstane ale jen u redukce lůžek, návrh počítá i se slučováním celých nemocnic. Nadbytek jich je podle VZP například na Trutnovsku. Pavel Pechánek upřesnil, že typickým příkladem je Vrchlabí. „Zaráží mě, že ředitel VZP mluví do něčeho, co nenáleží jeho kompetenci,“ nechal se slyšet ředitel Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí Vladimír Dryml.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj už posvětil zrušení nemocnice v Opočně a chirurgie v Broumově. Ostatní malé nemocnice chce zachovat ve stávající podobě. Redukční plán VZP má ale podporu ministerstva zdravotnictví. V celé republice ubude do konce roku 2012 až 10 tisíc lůžek akutní péče.