Hrad v Litoměřicích se přeměnil na chrám vína

Litoměřice – Čeští vinaři mají ode dneška svůj svatostánek – gotický hrad v Litoměřicích. Nevyužívaná památka se dva roky opravovala. Nyní nabízí expozici českého vinařství, degustační prostory, archiv vín, konferenční sál, salonek s gotickou kaplí a chráněnou dílnu provozovanou Diakonií. Přeměnu památky financovala Evropská unie, litoměřická radnice získala z jejích fondů na rekonstrukci hradu 138 milionů korun. Dalších 28 milionů přidalo město. Pro veřejnost se hrad otevře 1. dubna.

Litoměřicím udělil právo pěstovat víno už Karel IV. Srdcem hradu je vinařská expozice, která provede vinařstvím od dávné historie, přes středověk a novověk až po vinohradnictví 20. a 21. století. Zájemcům umožní poznat vinařství z mnoha úhlů pohledů a zábavnou formou seznámí s rozvojem vinařství v dobových souvislostech. Návštěvníci se mohou těšit na mechanické 3D modely či audiovizuální hry a projekce.

V degustačních prostorách budou probíhat řízené či kombinované degustace spojené s prezentací pěstování a výroby vína v Čechách a možností ochutnávky tradičních českých odrůd a značek. K dispozici je 20 míst k sezení. Do archivu vín si lahodná vína může ukládat veřejnost i firmy.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Po rekonstrukci hradu je nyní také k dispozici moderně vybavený konferenční sál pro zhruba dvě stě osob se zachovalými gotickými artefakty. Prostorám sálu dominují původní gotická okna. Hrad je navíc propojen se sousedním domem kultury.

22. a 29. března v době od 15 do 18 hodin se uskuteční Dny otevřených dveří určených veřejnosti. Od 1. dubna by gotický hrad měl být v plném provozu, včetně placených prohlídek a provozu stylové restaurace se vstupem z ulice Na Valech. Více informací na www.gotickyhrad.cz.

Litoměřice
Zdroj: ČT24