Vandalové ničí Jeseníky. Lesníci ale zakročí

Šumperk - Vandalové, borůvkáři a turisté páchají v Jeseníkách veliké škody. Jenom v oblasti Petrových kamenů v rezervaci Praděd museli ochranáři během uplynulého víkendu napomenout na osmdesát neukázněných návštěvníků. Ti například chodí mimo vyznačené stezky v místech, kde rostou velmi vzácné rostliny. Nyní budou proto na pořádek dohlížet také desítky lesníků, kteří prošli potřebným školením. Jedním z nich je Jiří Pňáček, který v terénu kontroloval těžbu dříví. Teď může udělovat i pokuty. „Mě dovede rozčílit, že lidé si PET láhev donesou do lesa, ale pak ji už nedají do baťohu,“ zlobí se.

Činnost správců je nad rámec běžných pracovních povinností lesníků. „Nicméně využíváme toho, že se v oblasti pohybují a jsou venku v terénu,“ vysvětluje Pavel Indra, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Šumperk.

V CHKO Jeseníky jsou čtyři národní přírodní rezervace. Vyskytují se zde ohrožená zvířata a ohrožené rostliny a platí tu tedy přísná pravidla.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Profesionálním strážcům pomáhají dobrovolníci. Ti jsou ale v terénu pouze o víkendu. Noví strážci, kterými jsou lesníci, budou vítanou pomocí ve všední dny. „Máme vybudovaný systém on-line hlášení, který se dá okamžitě po návratu z terénu vyplnit. A během pár vteřin na to můžeme reagovat,“ říká Michal Ulrych, vedoucí terénní služby.

Za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny může strážce přírody na místě udělit pokutu až ve výši tisíce korun. Anebo zahájí správní řízení. V takovém případě může návštěvník hor zaplatit ještě mnohem více.