Švédsko pomáhá v Moravskoslezském kraji drogově závislým a bývalým vězňům

Ostrava - Švédsko pomáhá Moravskoslezskému kraji zvýšit zaměstnanost drogově závislých a bývalých vězňů. V Ostravě představilo sociální firmu, která se o tyto znevýhodněné lidi na trhu práce dokáže postarat. Švédský model zaujal neziskovou organizaci Renarkon, která chce podobný projekt rozjet i v českých podmínkách.

Björn Runeborg ze Švédska patnáct let užíval amfetamin, žil v polorozpadlých továrnách, zadlužil se vůči rodině i státu. Život mu změnila sociální firma Basta. „Moc mi pomohlo, že jsem dostal práci ve firmě, která zaměstnává lidi s podobným osudem. Cítil jsem se tam velmi brzy jako doma,“ vzpomíná. V České republice zatím podobná firma neexistuje. Abstinující narkomani a hlavně bývalí vězni, kterých se jen v Ostravě hlásí na úřad práce každý měsíc kolem čtyřiceti, zaměstnání hledají jen těžko. „Pokud zaměstnavatelé vyžadují čistý výpis z rejstříku trestů, pak je pro tuto skupinu uchazečů velmi obtížné najít pracovní uplatnění,“ potvrdila tisková mluvčí úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Společnost Renarkon věnující se drogově závislým to chce alespoň trochu změnit a dát lidem šanci. „Chtěli bychom podle švédského modelu vytvořit pro tyto lidi organizovanou práci tak, aby se mohli chytit na trhu práce a po určité době se osamostatnit,“ říká ředitel Martin Chovanec. Švédská firma Basta českému Renarkonu chce pomoci. „Myslím si, že byste mohli být úspěšní. Když jsem navštívil Renarkon, tak jsem zjistil, že vaši klienti jsou těm našim velmi podobní,“ myslí si ředitel sociální firmy Basta Lars Svedin.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Činnost firmy může být velmi různorodá - od čištění veřejných prostranství až po řemeslnou výrobu. Jedna část výdělku by šla do kapsy klientů, druhá na konto firmy. Čím déle tam klient zůstane, tím více jeho mzda poroste. „Pobyt ve firmě není nijak časově omezen, takže mi nehrozilo, že za půl roku nebo za rok budu muset odejít. Už jsem tam osm let a jsem velice spokojený,“ pochvaluje si Björn Runeborg ze Švédska. Renarkon chce sociální firmu pro prvních patnáct lidí vybudovat během dvou až tří let. Od Evropské unie na to získal čtyři a půl milionu korun.

  • Björn Runeborg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2378/237737.jpg
  • Veřejně prospěšné práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2378/237738.jpg