V Havířově bude škola pro kominíky - je jich totiž málo

Havířov - Nedostatek kominíků na severní Moravě chtějí vyřešit v Havířově. Střední škola technických oborů tu otevře od nového školního roku nový tříletý obor kominík. Společenstvo kominíků s ní ale odmítá spolupracovat. Jeho zástupci chtěli pomáhat střední škole v Odrách, kde se kominictví učilo padesát let - až do roku 1996. Výuku nového oboru připravují také v Jihlavě a Českých Budějovicích.

Od nového roku platí nařízení vlády, podle kterého si každý majitel komína musí jednou ročně nechat zkontrolovat komín odborníkem. Na zvýšenou poptávku po kominících zareagovala střední škola v Havířově. „Obor kominík bude navazovat na stavební obory, takže bude tříletý a každým rokem budeme nabírat jen jednu skupinu, to znamená maximálně 12 žáků,“ upřesnil ředitel Střední školy technických oborů Jaroslav Knapp.

Výuku nového oboru v Havířově ale nepodporuje Společenstvo kominíků České republiky. „V těch Odrách ještě zůstali staří mistři, tam jsme předpokládali, že pokud spojíme síly našich lektorů z Přerova, Olomouce i tady z Ostravska, tak bychom byli schopni tu školu tam zabezpečit. V Havířově nikoho nemáme,“ vysvětluje místopředseda Společenstva kominíků ČR Zbigniew Adamus. Z toho, že se nedohodli s cechem kominíků, jsou v Havířově zklamaní. Podle vlastních slov ale najdou jiné odborníky, protože chtějí výuku dělat kvalitně. „V současné době už jednáme s odborníky z firem z blízkého okolí,“ potvrdil ředitel školy Jaroslav Knapp. Přihlášky do prvního kola přijímacího řízení v Havířově můžou zájemci poslat do 15. března.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Kominictví se v posledních letech posunulo technicky dopředu a klade na studenty čím dál větší nároky. Používají se kamery, detektory, měřiče účinnosti spalování. „Musí se orientovat ve velice rozsáhlých předpisech stavebních, požárních včetně technických předpisů o stavbě komínů. Než začne takový člověk provádět revize, musí absolvovat nejméně pětiletou praxi,“ upozorňuje Zbigniew Adamus ze Společenstva kominíků ČR.

  • Kominík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178020.jpg
  • Kominík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2186/218573.jpg