Fotopasti ke sledování zvěře mizí ze šumavských lesů

Železná Ruda - Vědci a pracovníci šumavského národního parku čelí stále častějším krádežím tzv. fotopastí. Speciální přístroje mají pojmenování, které na první poslech značí druh pytláckého náčiní, avšak slouží zcela opačnému účelu – monitorování a ochraně ohrožených druhů zvířat. Jedná se o krabičky se senzorem citlivým na pohyb a automatickým fotoaparátem, schopným pořídit ostré barevné snímky. Zloději si z lesů odnesli už devatenáct fotopastí za celkem 100 tisíc, podle ochranářů jsou však odcizené fotoaparáty běžným lidem k ničemu.

Množství ukradených fotopastí ohrožuje česko-německý záchranný projekt financovaný z Evropské unie. Dosud nechráněné přístroje začaly z lesů mizet již loni, většina z nich navíc na české straně národního parku. Za první dva měsíce letošního roku vědci postrádají celkem 6 fotopastí. Jedna přitom stojí 5 tisíc korun.

Přístroje byly dosud chráněny pouze ocelovým lankem, které lze potřebným nářadím lehce přestřihnout. Nyní však národní park chystá důkladnější zabezpečovací systém, a to včetně skrytých kamer. Pořízené záznamy by teoreticky mohly pomoci policii. Ta první případy řešila už loni. „Byly následně odloženy, protože se nepodařilo zjistit totožnost pachatele,“ sdělila výsledky vyšetřování mluvčí jihočeské policie Štěpánka Valentová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Policisté teď chtějí přezkoumat nabídku podobných přístrojů na internetu a s žádostí o kontrolu těchto zařízení v přírodě osloví i myslivecká sdružení. Pachatelům přitom vzkazují, že přístroje nemá cenu využívat jinak než k původnímu záměru. „Pro běžné použití nefungují, jsou to účelová zařízení,“ dodává zástupce šumavského parku Luděk Bufka.

  • Snímek pořízený fotopastí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2380/237933.jpg
  • Snímek pořízený fotopastí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2380/237932.jpg
  • Snímek pořízený fotopastí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2380/237934.jpg