Přibyslav poskytla azyl osmičlenné rodině z Barmy

Přibyslav – V Přibyslavi dnes našla azyl osmičlenná rodina uprchlíků z Barmy. Město jim poskytlo byt, pro muže zajistilo práci a pro děti školu a školku. Přibyslav je tak jedním z mála měst v České republice, které kývlo na integrační program ministerstva vnitra. Ve spolupráci s Barmským centrem v Praze chce město také co nejdřív uspořádat besedu pro občany, aby měli možnost se s novými sousedy dobře seznámit.

Zatímco ostatní města se do přijímání uprchlíků moc nehrnou, Přibyslav na integrační program ministerstva vnitra kývla. „Není to ale tak, že by se k tomu většina měst stavěla odmítavě, ale jednoduše nemají možnost nabídnout volný byt,“ dodal vedoucí oddělení integrace cizinců na ministerstvu vnitra Petr Novák.

Barmská rodina je z nového bytu nadšená. „Jsme rádi, že nás tady vítají s otevřenou náručí, to jsme v životě nezažili, jsme moc šťastní,“ řekl ČT přistěhovalec Say Wah. O rodinu bude rok pečovat placený koordinátor. Pak už se o sebe musí noví obyvatelé Přibyslavi postarat sami. „Pomáhat jim budeme co nejméně. Není důležité, abychom je vodili za ručičku, oni se musí opravdu asimilovat sami,“ dodal starosta Přibyslavi Jan Štefáček (nestr.).

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Rodina živořila 15 let v thajských uprchlických táborech

Osmičlenná rodina se dostala do České republiky z Thajska, kde po útěku z Barmy živořila 15 let v uprchlických táborech. Nemohli zde pracovat ani svobodně cestovat. V celém Česku už našlo azyl 17 barmských rodin. „Neměli jednoduchý život, tak když tu šanci teď dostanou a pokud toho využijí, tak jedině dobře,“ uzavřela koordinátorka z Přibyslavi Ilona Loužecká.