V Moravskoslezském kraji lehce klesla nezaměstnanost

Ostrava - Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji přestala stoupat. Po třech měsících je počet lidí bez práce nižší. Více je také brigád pro studenty. Úřady práce si to vysvětlují nárůstem sezónních prací. Nejméně pracovních míst je ve stavebnictví, které stále prochází ekonomickou krizí.

Na jedno pracovní místo čeká v Moravskoslezském kraji 26 lidí. Situace se oproti předchozím měsícům mírně zlepšila. „Nezaměstnanost klesla ve všech okresech Moravskoslezského kraje, nejvíce pak uchazečů o zaměstnání ubylo v okrese Nový Jičín a Bruntál,“ potvrdila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová. Dobrou zprávu mají také agentury zaměstnávající zejména studenty. Počet brigád stoupá. „Ani jsme s tím nepočítali, ale nakonec jsme šli v celkových tržbách o nějakých šest až sedm milionů korun v hrubých mzdách u brigádníků nahoru,“ pochvaluje si jednatel JOB-centra Marek Lazor.

Nejnižší nezaměstnanost je ve Frýdku-Místku, podle odborníků z úřadu práce je to díky automobilce Hyundai. Zaměstnavatelé nejčastěji potřebují montážní dělníky, pracovníky ostrahy nebo svářeče. Nedostatek je také technických pracovníků se znalostí cizích jazyků. „Největší nabídka je asi na pozice lékařů, potom obchodních zástupců a pracovníků v oblasti IT, nejmenší je v oblasti kreativity – takže grafici nebo fotografové,“ myslí si jeden z oslovených uchazečů o zaměstnání na úřadu práce. Podle mluvčí ÚP v Ostravě Martiny Kubínové horší situace na trhu práce přetrvává v oblasti stavebnictví a poptávka po těchto profesích je stále na nízké úrovni.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„V době krize nás nejvíce nad vodou držel potravinářský průmysl a služby. Pokud bychom spoléhali na stavebnictví nebo těžký průmysl, tak tam to bylo mnohem horší,“ potvrdil i Marek Lazor z JOB-centra. Nezaměstnanost klesla také na Olomoucku – ze 13 na 12,7 procenta. Největší úbytek nezaměstnaných zaznamenali na Jesenicku. Výraznější snížení počtu uchazečů o práci ale čekají úřady práce až v roce 2012.