Značka Haná bude fungovat dále pod jinými koordinátory

Olomouc - Spory kolem značky Haná, kterou získávají originální výrobky, skončily. Lidé ze sdružení Aktiv plus, se kterými nebyli držitelé certifikátu spokojeni, značku přenechali novým koordinátorům. Souhlasí s tím i Asociace regionálních značek, která už v Praze na valné hromadě změnu podpořila.

Symbol obilného klasu, který vyjadřuje úrodnou Hanou - značka, která má propagovat výrobky či potraviny z Olomouckého kraje. Koordinátoři, kteří značku udělovali, ale podle výrobců pracovali špatně. A držitelé certifikátu proto žádali změnu. „Očekávali jsme, že budeme hodně spolupracovat, že budeme prezentovat Hanou. Jsme Hanáci, kteří jsou na to hrdí, bylo to ale velké zklamání,“ stěžovala si už v lednu Marcela Sýkorová, která vyrábí dřevěné hračky. A nebyla sama.

Označení teď proto bude udělovat někdo jiný - místní akční skupina Moravská cesta. „Vítáme tuto změnu a doufáme, že značka bude fungovat lépe,“ říká národní koordinátorka Asociace regionálních značek Kateřina Čadilová. „Smyslem dohody bylo ukončit žabomyší války mezi těmi výrobci, očistit tu značku, a hlavně nám šlo o to, aby značka fungovala dál,“ tvrdí i Dominika Doláková, předsedkyně občanského sdružení Aktiv plus, které značku udělovalo dosud. Certifikát má zatím sedm výrobců. Kromě tvůrce dřevěných hraček je to také například krejčová Jarmila Vítoslavská, která šije hanácké kroje, nebo majitelka kozí farmy Rozinka. Letos k nim přibudou další.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

„Spolu s dalšími koordinátory budeme dvakrát ročně slavnostně předávat certifikáty dalším firmám. Bude to třeba moštárna v Mezicích, paní Bartlová z obce Bouzov, která vyrábí šperky, a další,“ potvrdila předsedkyně místní akční skupiny Moravská cesta Julie Zendulková. Místní původ ovšem není jedinou podmínkou pro udělení značky. Výrobce musí v regionu působit minimálně pět let, musí být šetrný k přírodě a jeho výrobky musí být výjimečné svou kvalitou.