Obce na Novojičínsku vrátí mosty půjčené od státu

Novojičínsko - Obce na Novojičínsku letos vrátí všechny provizorní mosty zapůjčené od státu po předloňských bleskových povodních. Velká voda tehdy strhla nebo těžce poškodila zhruba dvacet přemostění pro auta i pěší. Většina definitivních mostů bude stát už do podzimu, jeden z nich se kvůli úspoře nákladů postaví ze dřeva.

Například v Životicích u Nového Jičína strhla voda důležitý most mezi hlavní silnicí a oblastí s množstvím rodinných domů a firem. Obec chce nový most zprovoznit co nejdříve. „Pokud bychom nenahradili tento most novým, tak bychom tam měli určitě problémy. Mohli bychom sice používat místní brod, který sloužil kdysi v minulosti, ale v současné době je to už nemyslitelné,“ říká starosta Životic Pavel Hasalík.

Po povodních v červnu 2009 postavila armáda na Novojičínsku celkem pět mostů. Dosud slouží čtyři, ještě letos je ale obce chtějí vrátit. Pokud by se tak nestalo, příští rok by totiž musely za jejich používání platit. „My tyto mostní konstrukce, které staví Armáda České republiky, vydáváme ze státních hmotných rezerv s tím, že v první fázi jsou půjčovány bezplatně na období tří let,“ potvrdila mluvčí Správy státních hmotných rezerv Irena Široká. Stavbu dvou mostů v Životicích platí stát, dalších dvou v místních částech Nového Jičína Žilina a Bludovice pak z velké části evropské fondy.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Instalaci provizorních mostů provedla armáda zdarma. Jejich demontáž a odvoz se pak radnicím zavázal zaplatit kraj. Zatímto tři ze čtyř definitivních mostů vyrostou klasicky z betonu, ten v Žilině bude postaven netradičně ze dřeva. „Bude levnější, bude sloužit pro obsluhu v podstatě jen tří rodinných domů a bude dimenzován maximálně na přejezd lehkých nákladních automobilů,“ upřesnila Michaela Mrklovská z odboru obecního podnikání MÚ Nový Jičín. Dva už téměř dokončené mosty v Životicích u Nového Jičína budou zprovozněny do konce března. Další dva v místních částech Nového Jičína vyrostou do konce října.