Větrná elektrárna v Novém Hrádku nebude

Nový Hrádek – Vrtule větrných elektráren se v Novém Hrádku na Náchodsku točit nebudou. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje oznámila, že 120 metrů vysoký větrník na kopci za městysem nepostaví, přestože s ním většina obyvatel souhlasila. Čtyři staré stožáry z 90. let navíc firma zlikviduje.

Vrtule větrné farmy v Novém Hrádku už několik let elektřinu nevyrábějí. Lidé si stěžovali na hluk a firma ČEZ uznala, že oprávněně. Přišla proto s projektem výstavby nového větrníku, který měl být mnohem tišší. Přestože lidé v referendu souhlasili, investor nedávno oznámil, že stavět nezačne.

Mluvčí firmy ČEZ Obnovitelné zdroje Jiří Kosina uvedl, že od roku 2006, kdy se projekt začal připravovat, se změnil obor větrné energetiky a změnily se i vstupní parametry projektu. Firmě se tedy stavba nové elektrárny tolik nevyplatí. Klesly výkupní ceny, náklady na stavbu se naopak zvýšily. Obyvatele Nového Hrádku rozhodnutí ČEZu překvapilo. Investici už brali jako hotovou věc.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

I když mohla větrná elektrárna posílit rozpočet Nového Hrádku asi o sto tisíc korun ročně, vedení městyse rozhodnutí energetické společnosti přivítalo. Projekt totiž obyvatele rozděloval na dva tábory. Termín likvidace starých a nepoužívaných větrníků zatím společnost ČEZ neoznámila.