Pekárna ve Stodě dává postiženým šanci na lepší život

Stod - Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Stodě na jižním Plzeňsku otevřel pro své klienty netradiční terapeutickou dílnu. Mentálně postižení začali pracovat v pekárně, kterou ústav zřídil za dotace z Evropské unie. Projekt, který u nás zatím nemá obdoby, souvisí s rozsáhlou transformací sociálních zařízení v Česku.

Pekárna s prodejnou je první vlaštovkou rozsáhlého procesu transformace stodského domova. Ten se má do roku 2015 od základů změnit. Z původních cca dvou set klientů domova zůstane pod dozorem jen čtyřicet, kteří se bez pomoci neobejdou. Ostatní se v rámci možností osamostatní, a to právě díky práci v pekárně, chráněnému bydlení apod. Velký klasický ústav přestane existovat a zařízení bude poskytovat služby v domácnostech.

V pekárně pracují jak handicapovaní, tak zdraví lidé. „Se všemi se dá pracovat, každý umí něco jiného,“ uvedl mistr pekař Tomáš Batel. Pekárna navíc ve Stodě chyběla. Už po prvním měsíci zkušebního provozu má stálé odběratele. A jak se ukazuje, projekt pekárny s prodejnou si na sebe vydělá. „Cílem je přiblížit život klientů životu běžné společnosti,“ řekl ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Radomír Bednář.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)