Nový tunel na Letné kopou umělci z Guma Guar

Praha - Stavbu imaginárního tunelu Svoboda zahájili dnes na pražské Letné členové umělecké skupiny Guma Guar. S lopatami a krumpáči chtěli poblíž vznikajícího tunelu Blanka, který je podle kritiků zbytečný a navíc předražený, upozornit na to, že řada staveb v Praze je podle nich jen zástěrkou korupčních motivů. Happening byl součástí výstavy Čí je to město?, která kriticky nahlíží na architektonický a urbanistický vývoj hlavního města.

„Poselstvím akce je upozornit na to, že stavbou dalších a dalších tunelů se magistrát více a více dostává do peněženek občanů, kteří to všechno zaplatí,“ vysvětluje zástupkyně Guma Guar Michaela Pixová. Magistrát podle ní rozděluje zakázky netransparentně a úředníci zodpovědní za rozvoj města si dělají, co chtějí, a město se rozvíjí naprosto bezkoncepčně.

Zhruba po půlhodině se na místo dostavili dva členové ochranné služby z nedaleké budovy ministerstva vnitra. Čtyři aktivisty v černých oblecích a žlutých přilbách legitimovali, jejich práci však nepřerušili. Na místě tak vznikla zhruba metr hluboká jáma.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

„Kde jste byli, když se kopalo tady vedle?“ rozesmál přítomné dotazem na ochrannou službu jeden z aktivistů. Posléze přijela i policejní hlídka, která však zůstala ve voze a do akce nezasáhla. Po necelé hodině aktivisté jámu znovu zaházeli a na místě zanechali transparent s nápisem „Slavnostní zahájení stavby Tunel Svoboda. Nový tunel, který povede až do vašich domácností. Blíž Pražanům“.

Skupina kritizuje „nekoncepčnost rozvoje Prahy“

Guma Guar je umělecko-aktivistická skupina působící v Praze. Od svého založení v roce 2003 se zabývá kritikou systému a ironizováním mediálního světa. Účastní se ilegálních freeparties, a také se věnuje streetartu. V roce 2008 skupina vystavovala v Praze na nábřeží Vltavy v rámci projektu Galerie Artwall sérii billboardů kritizujících hospodaření pražské radnice. Na začátku tohoto týdne zorganizovala i akci v pražském nákupním centru Palladium, kde stovka lidí zpěvem hymny chtěla upozornit na to, že přestavba budovy je jedním z největších selhání památkové péče v Praze po roce 1989. Hymnu zpívali proto, že její slova napsal Josef Kajetán Tyl v kasárnách, které musely nákupnímu centru ustoupit.

Výstava Čí je to město? konaná do 16. března v pražském Karlín Studios poukazuje na vznik laických i odborných iniciativ, které se vyjadřují k urbanistickým záměrům a místy přerůstají do občanských protestů. Důležitou součástí výstavy je i webový portál Praguewatch.cz, který formou interaktivní mapy dokumentuje problematická místa rozvoje města.