Starostka Rychvaldu nechce rezignovat

Rychvald - Starostka Rychvaldu Šárka Kapková přišla o členství v sociální demokracii. Odmítla se totiž podřídit usnesení místní organizace, které ji vyzvalo k rezignaci. Kapková se v listopadu proti vůli spolustraníků nechala komunisty a zastupiteli za TOP 09 zvolit do funkce starostky. Proti vyloučení se hodlá odvolat.

Sociální demokraté podzimní komunální volby v Rychvaldu s převahou vyhráli. K nadpoloviční většině v zastupitelstvu jim ale scházel jediný hlas. Domluvená koalice s ODS a TOP 09 zkrachovala, když bývalý starosta Jiří Absolon nezískal ke svému znovuzvolení podporu. Poté v tajné volbě uspěla jeho spolustranice Šárka Kapková. Kromě TOP 09 ji podpořili komunisté. „Ještě těsně před zahájením ustavujícího zastupitelstva jsem se zeptal všech členů zastupitelstva zvolených za sociální demokracii, zda někdo z nich nechce být starostou a že budeme hlasovat veřejně. A dopadlo to úplně jinak,“ tvrdí předseda MO ČSSD Rychvald Jiří Absolon.

„Já jsem vlastně svým způsobem chtěla zachránit post starosty pro ČSSD, ale protože nebyl zvolen náš lídr pan Absolon, tak se to zvrhlo v to, co se děje teď,“ hájí se starostka Šárka Kapková. Podle politologa Tomáše Jarmary nemá starostka ani výrazně silný mandát od voličů, protože nebyla na čele kandidátky ČSSD. Rychvaldští sociální demokraté vyloučili Šárku Kapkovou ze svých řad už v listopadu a v lednu ji vyzvali k rezignaci. Kvůli formálním chybám ale zrušení členství potvrdil okresní výkonný výbor až v pondělí. Starostka se chce odvolat k vyšším orgánům strany.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Já jsem v ČSSD 12 let a před volbami tam byli přijímáni členové vyloženě účelově. Aby mě teď vyhazoval někdo, kdo je tu měsíc, to mi připadá nefér a nesportovní,“ rozčiluje se Kapková. S tím ale nesouhlasí bývalý starosta a jednička na kandidátce Jiří Absolon, který tvrdí, že noví členové sice přicházejí, ale rozhodně ne v tak velkém měřítku. Za odchod starostky dokonce ve městě kolovala petice. Zastupitelé se jí ještě nezabývali, Kapková se ale sama od sebe postu starostky vzdát nehodlá.

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2384/238311.jpg
  • Bývalý starosta Jiří Absolon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2384/238312.jpg