Prostupné bydlení se v Litvínově osvědčilo

Litvínov – Z lavičky v parku je možné se dostat až k třípokojovému bytu. Takovou změnu životní úrovně nabízí takzvaný systém prostupného bydlení. Zavedla ho litvínovská radnice s podporou vládní agentury pro sociální začleňování. V praxi znamená, že lepší bydlení tam může získat každý. Musí ale splnit řadu přísných podmínek.

Naďa Kokyová žila s dětmi v jedné místnosti na ubytovně celý rok. Nyní má byt 4+1. Do systému prostupného bydlení se může v Litvínově zařadit v podstatě každý, kdo se dostal do problémů. Zájemce o lepší bydlení se musí snažit spolupracovat s úřady při hledání zaměstnání, účastnit se veřejných prací a nedělat dluhy.

Nový systém vítají i majitelé domů. Do prázdných bytů se nastěhují slušní nájemníci, kteří nebudou dlužit. Člen zastupitelstva města Litvínov Martin Klika (ČSSD) informoval, že město zatím eviduje dostatečný počet nájemních bytů. Celý systém funguje obousměrně. Kdo neplatí, nebo si neplní povinnosti, stěhuje se zpátky tam, odkud přišel. Zatím ale takový případ nenastal.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)