Erbenovo rodiště se obléklo do nového

Miletín (Jičínsko) – Rodný dům českého literáta Karla Jaromíra Erbena se po letech čekání dočkal potřebné rekonstrukce. Většinu z půlmilionové investice zaplatila miletínská radnice, částečně přispěl na opravu spisovatelova rodiště i stát. Rekonstruovaná stavba se tak může stát jednou z hlavních atrakcí dvousetletého výročí Erbenova narození. Autor nesmrtelné Kytice přišel na svět 7. listopadu 1811.

Do Erbenova rodného domu zatékalo, stěny vlhly a praskaly, dřevěná podlaha hnila. Město proto muselo vyměnit střechu a celou budovu odvlhčit. Na opravu původně Miletín žádal o evropskou dotaci, ta mu ale udělena nebyla. Půlmilionovou opravu domu proto musel ve velké míře uhradit z městského rozpočtu. „Když se to takhle řekne, tak je to dost, ale vzhledem k tomu, že se jedná o našeho největšího rodáka, který proslavuje Miletín až do současnosti, tak si myslím, že je to málo a že by si zasloužil víc,“ uvedl starosta Miroslav Nosek.

Díky opravě bude Erbenovo rodiště zpřístupněno veřejnosti (dosud je bylo možné navštívit pouze po domluvě) a stane se také ústředním místem oslav autorova narození. To si bude město postupně připomínat celý rok, v kalendáři má zhruba dvě desítky nejrůznějších akcí. Počítá se s besedami nebo divadelními představeními, městská knihovna také nově ponese básníkovo jméno. Jak dodal starosta, v knihovně také proběhne slavnostní odhalení sádrových odlitků z výjevů z Kytice.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Z Erbenova domku na Erbenovu stezku

Již loni v létě byla v Miletíně otevřena také Erbenova naučná stezka, která vede od rodného domu přes místa, jež se klasikovi stala literární inspirací. Obohacena je proto i o známé postavy Erbenových balad – dřevěnou sochu polednice a jezdce na koni ze skladby Zlatý kolovrat. Turisté se také mohou podívat na hřbitov, který byl předobrazem hřbitova v baladě Svatební košile, nebo na bývalé popraviště, kam Erben situoval Dceřinu kletbu.

Karel Jaromír Erben se v Miletíně narodil 7. listopadu 1811, zemřel 21. listopadu 1870 v Praze. Erben se jako národopisec snažil rekonstruovat původní podobu lidové slovesnosti, neboť podle jeho mínění se v ní odrážely prastaré lidové mýty. Soubor dvanácti balad Kytice z pověstí národních vydal Erben v roce 1853.