Stavba III. koridoru má problémy

Kyšice (Plzeňsko) – Stavbu III. železničního koridoru z Prahy do Plzně komplikuje podle Správy železniční dopravní cesty spekulant s pozemky. Účelově prý skoupil ornou půdu pod nově plánovanou tratí z Plzně do Rokycan a nyní si diktuje podmínky. Majitel pozemků požaduje za ornou půdu výrazně více peněz, než kolik stát může ze zákona dát. Investorovi došla trpělivost a podal žádost o vyvlastnění. Spory s majitelem pozemků ohrožují stavbu koridoru a tím i evropské dotace.

Kvůli stavbě koridoru řeší plzeňský magistrát hned tři vyvlastňovací řízení. První a nejjednodušší se týká dvou mrtvých Američanů, kteří neměli dědice. Problémy už nehrozí ani v případě dvou sester, které mají pod koridorem jen pár metrů čtverečních a chtěly vyvlastnit víc, aby se jim prodej vyplatil. „Třetí vyvlastňovací řízení by se mělo týkat katastru Kyšice,“ uvedl Jiří Kubík z Oddělení odvolání a stížností Odboru stavebně správního Magistrátu města Plzně. Jde o pozemek Davida Bestena, který v Kyšicích koupil přes 10 hektarů polí. Správa železniční dopravní cesty od něj potřebuje 3 000 m². Stejný problém řeší i kyšický úřad, kterému David Besten komplikuje pro změnu stavbu obchvatu obce. „David Besten v naší obci nikdy nebydlel. Jestli mám správné informace, tak žije v Německu v Norimberku,“ upřesnil starosta Kyšic Hynek Sladký (nez.).

O tom, zda se koridor postaví včas a stát tak nepřijde o evropské dotace, teď rozhoduje jeden majitel pozemků. Na vině je podle odborníků nevyhovující vyvlastňovací zákon. „Nejrůznější spekulanti skupují pozemky pod trasami budoucích komunikací. Zpravidla bezcenná pole se vykupují za mnohonásobně vyšší ceny jako stavební pozemky,“ dodal Jiří Kubík. K tomu již v říjnu loňského roku prohlásil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla: „Není samozřejmě reálné, abychom vykupovali celé pozemky, jak si někteří vlastníci pozemků představují. To bychom se dostali do položek, které jsou nepředstavitelné.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Po novém koridoru se mělo podle původních plánů jezdit už v roce 2013.

Stavba nového koridoru
Zdroj: ČT24