Přímá volba starostů nemá v menších obcích podporu

Jenišov/Bečov – Zastupitelé menších obcí v Karlovarském kraji odmítají přímou volbu starostů. Obávají se, že by to život na venkově spíš zkomplikovalo. Podle starostů a právníků bude v případě sporů obtížné zjišťovat, kdo je za co zodpovědný. Ministerstvo vnitra slibuje, že se starosty bude o problémech ještě jednat. Výhody přímé volby starostů se obecně spatřují zejména v posílení mandátu, pozice a autority starosty při naplňování jeho volebního programu, zavedení přímé odpovědnosti občanům za výkon funkce a s tím souvisejícího většího zapojení občanů do rozhodovacích procesů v obci.

Když se do obce přistěhuje rocková hvězda, ve volbách s přímou volbou starosty, snadno uspěje, popisuje příklad starosta Jenišova Ivan Truksa (nez.): „Ten člověk nemusí být ani odborník. Stačí, že je mediálně známý. A může to být i parchant, když to tak řeknu.“ Starostka Bečova Olga Haláková (KDU-ČSL) má obavy, že by se tak na radnici mohl snadno dostat člověk, který by škodil. Zvláště u malých obcí, kde práci starosty nekontroluje rada: „Do každého zaměstnání můžete nastoupit, pokud prokážete kvalifikaci. Při volbách tomu tak není.“ A Ivan Truksa doplnil: „Já musím být právník, musím být i vyjednavač. Musím být sociální pracovník, musím být stavař. Musím být nákupčí.“

Výhodou současného systému je, že zastupitelé většinou starostu znají a funkci mu dají jen, když věří, že ji zvládne, shodují se starostové. „Vítězná koalice v zastupitelstvu by si měla zvolit svého člověka, aby si rozuměli, aby spolupracovali, protože za celou řadu rozhodnutí nesou zodpovědnost. A mohlo by tam dojít ke komplikacím,“ prohlásil advokát Martin Tocik z Karlových Varů a mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka vysvětlil, že na základě programového prohlášení vlády ministerstvo zatím připravilo analýzu přímé volby: „Vychází to z poptávky a z diskuze o tom, že občané chtějí volit starostu přímo a tím posílit jeho mandát a jeho pozice.“ Přímá volba by se podle Vladimíra Řepky týkala jen menších obcí, o úskalích změn bude ministerstvo se starosty ještě jednat. Potom chce navrhnout takové úpravy zákonů, aby k problémům nedocházelo.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Pokud politici změnu systému podpoří, první přímá volba by se podle úředníků ministerstva mohla konat už v roce 2014.

Ministerstvo vnitra
Zdroj: ČT24