V Ostravě se řešila situace lidí v sociální nouzi

Ostrava - Předseda občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan pozval do Ostravy zástupkyni kanceláře ombudsmana, aby společně řešili tíživou situaci lidí v sociální nouzi. V novém roce se totiž kvůli legislativním úpravám ocitli lidé z nejnižších sociálních vrstev bez peněz. Zástupkyně ombudsmana navrhla, aby takovým lidem vyplatily úřady mimořádnou pomoc.

Podle Kumara Wishvanathana jsou na tom nejhůře rodiny s dětmi. Některé letos přišly až o sedm tisíc korun. Na jídlo a základní potřeby jim zbývá třeba jen pět set korun. „Lidé si stěžují, že nemohou děti posílat do školy, protože nemají peníze ani na to, aby jim koupili nějaké levné boty,“ tvrdí předseda sdružení Vzájemné soužití Vishwanathan. Zástupkyně kanceláře ombudsmana je ale přesvědčená, že zejména rodinám s dětmi mohou úředníci pomoci ihned. Podle ní to umožňuje základní metodický pokyn ministerstva práce a sociálních věcí. Obává se, že v opačném případě rodiny skončí na ulici.

„Bohužel, řada rodin tuto situaci řeší tak, že na základní potřeby a potraviny berou peníze určené na nájem. To může jejich problémy ještě prohloubit,“ říká vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv Kateřina Valachová. To potvrdil i ostravský magistrát. „Jestliže se ty rodiny ocitly v takové finanční krizi na tři měsíce, může to pro ně znamenat nevyřešitelný problém, protože přijdou o bydlení,“ uvedla Kamila Návratová z oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Jedním ze závěrů diskuse je nacházet pracovní místa pro lidi z nejnižších sociálních vrstev. Od začátku roku se to organizaci Vzájemné soužití podařilo zatím v pěti případech.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)