Nebezpečná skála v Krumlově bude do léta sanována

Český Krumlov – Obyvatele Českého Krumlova přestane ohrožovat rozpadající se skála, po letech dohadů totiž může pokračovat sanace masivu. Radnice na přání investora vykoupila pozemky pod skálou, a celý projekt tak odblokovala. Situace, kdy balvany ze skály padají přímo na silnici a ohrožují i chodce, by tak mohla být do léta definitivně vyřešena.

Kamenné bloky o hmotnosti 50 tun se naposledy zřítily předloni. Poškodily cestu a kus skály dokonce prorazil zábradlí. Silnici tehdy policisté na několik dnů uzavřeli. Cestáři tady postavili betonové zátarasy s ploty, teprve pak se sem auta vrátila. Řidiči však musí počítat s retardéry a omezením dopravy.

Celá stěna je podle geologů už několik let nestabilní a hrozí zřícení některých dalších bloků. „Údržba skály byla 50 let prakticky nulová,“ poukázal na zanedbanost geolog Lubomír Šetina. Městský krizový štáb se pokusil o provizorní zabezpečení. Na skále se objevili horolezci a pomocí speciální techniky zvětralé části odtěžili. Sanace se pak zastavila, radnice totiž nevlastnila okolní pozemky.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Získala je až teď, když se sedmi majiteli, z nichž někteří jsou cizinci, už uzavřela smlouvy. Pozemky vykoupí za korunu. Práce si vyžádají zhruba 150 milionů korun. Firma celý masiv zpevní. „Vybudujeme opěrné zdi a následně bude celá skála sanována drátěným profilem,“ popisuje práce šéf jihočeského Ředitelství silnic a dálnic Josef Pešl. Práce potrvají nejméně tři měsíce, do letních prázdnin by měla být silnice bez potíží průjezdná.