Špindl zavírá kvůli poháru černou. Lyžařské podmínky většinou dobré

Špindlerův Mlýn - Závod světového poháru žen v alpských disciplínách dnes odstartoval ve Špindlerově Mlýně. Do areálu ve Svatém Petru se sjely špičky světového lyžování a tisíce diváků. Návštěvníci, kteří přijeli kvůli víkendovému lyžování, musí v sobotu kvůli závodu počítat s omezeními. „Je záměr, aby se skloubilo komerční a závodní lyžování. Pro závod je vyčleněna černá sjezdovka a všechno ostatní je otevřeno pro naše klienty,“ vysvětluje Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.

„Světový pohár je nejvýznamnější akce českého lyžování. Jsme moc rádi, že jednou za dva roky se do Špindlerova Mlýna vrací. A doufáme, že pomůže Špindlerův Mlýn zviditelnit v evropském kontextu tak, aby se stále více návštěvníků vracelo,“ říká místostarosta Petr Novák.

První den závodu se obešel bez komplikací. O hladký průběh se stará 250 pořadatelů. Posílila policie a více práce mají i technické služby města. „Je třeba více pečovat o parkovací plochy, více uklízet štěrk, protože letošní zima je bohužel taková, jaká je. Je to náročnější pro organizaci dopravy,“ komentuje to místostarosta Novák.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Do Špindlerova Mlýna dnes dorazilo zhruba 5 000 diváků. Větší nápor se ale očekává zítra, kdy se na start slalomu postaví domácí Šárka Záhrobská.

Na svazích Krkonoš a Orlických hor je do 120 centimetrů sněhu a upravené jsou i stopy pro běžkaře. Na hřebenech by turisté měli počítat se zledovatělými cestami, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Lyžařské areály hlásí dobré podmínky

Také další lyžařské areály v Čechách a na Moravě hlásí dobré podmínky. Některá střediska sice už ukončila provoz, mnoho dalších to ale zatím neplánuje a láká lyžaře na zlevněné jízdné nebo speciální akce. V horách dokonce napadl sníh.

Hůře jsou na tom běžkaři, zejména níže položené tratě jsou totiž kvůli nedostatku sněhu neupravené, případně nesjízdné. Ve vrcholových partiích hor by si pak turisté měli podle horské služby dávat pozor na zledovatělé chodníky.

Nově připadlý sníh zlepšil i podmínky v Libereckém kraji. Na sjezdovkách je přes metr sněhu, zvolna tam ale ubývá rekreantů. Například v krkonošských Vítkovicích se bude o víkendu lyžovat za sníženou cenu. Běžkaři mohou vyrazit například na Jizerskou magistrálu. Tratě jsou stále v dobrém stavu.

Dost sněhu pro běžkaře je kolem Božího Daru

Minimálně 40 centimetrů sněhu je po ranním sněžení na krušnohorských sjezdovkách ve velkých střediscích. Například v centru Bouřňák podmínky pro sjezdaře vydrží asi až do konce března. Sjízdné a zčásti i upravené jsou i běžkařské tratě na hřebeni hor. Dost sněhu pro běžkaře je například kolem Božího Daru, i když stopy už tak kvalitní nejsou a místy na nich mohou být zledovatělé úseky. Sezona skončila ale v Lužických horách.

Relativně dobré podmínky nabízejí i sjezdovky na Šumavě. Kvalita sněhu se ale během dne podle teploty mění. Některé menší a níže položené areály už provoz ukončily. Horší podmínky tam mají i běžkaři, přesto si i oni najdou na Šumavě stopy.

Sníh připadl přes noc i v Pardubickém kraji. Přes ideální podmínky ale ve střediscích ubývá lyžařů, proto areály začínají nabízet slevy, například v centru Přívrat nebo Peklák u České Třebové.

Klesající zájem lyžařů zaznamenávají i středočeské skiareály, i když mají dost technického sněhu. Například na Šibeničním vrchu u Mnichovic chtějí tuto neděli ukončit sezonu. Ostatní doufají, že sezona potrvá nejméně do konce března.

Karnevaly, závody a slevy

Kvůli malému zájmu a ohlášenému oteplení končí sezonu některé areály na Vysočině. Dnes byla uzavřena sjezdovka ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. Další správci chtějí udržet vleky v provozu do dubna, protože mají stále dobré sněhové podmínky. Nejvíc sjezdovek funguje na Žďársku a na Jihlavsku. O víkendu čekají lyžaře karnevaly a závody. Na některých místech se lyžuje se slevami.

Až metr převážně technického sněhu mají sjezdovky ve Zlínském kraji. Níže položené trasy jsou ale sjízdné s obtížemi, na řadě míst jsou kameny. Pomalu tam zřejmě končí sezona běžkařům. Například na Pustevnách nejsou kvůli nedostatku přírodního sněhu stopy strojově upravené.

Na Ovčárně se může lyžovat až do konce dubna

Sněžení se vrátilo i do Jeseníků a většina areálů by měla zůstat v provozu do 3. dubna. Na Ovčárně se může podle sněhových podmínek lyžovat až do konce dubna. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Na beskydských sjezdovkách leží místy až 1,3 metru sněhu a v provozu jsou všechna střediska, kde mají k dispozici sněžná děla. Pěší turisté by si ale měli dávat pozor na zledovatělé chodníky na hřebenech.