Šaty pro změnu přinášejí osvětu

Praha/Hostivař – Co je biotextil a jaké podmínky musí splňovat fair tradeové textilní výrobky, to lidem představuje akce nazvaná 'Šaty pro změnu' v Toulcově dvoře v Praze Hostivaři. Kromě výstavy oblečení nabízí také přednášky a workshop, ve kterém si návštěvníci můžou na vlastní kůži vyzkoušet podmínky v textilních továrnách v Bangladéši. Jedinečná akce v bio a textilním světě představuje přínosy ekologicky a eticky čisté textilní výroby teoreticky i prakticky, pro celý svět i každodenní život.

Zatímco třeba bio a fair tradeové potraviny už nejsou v obchodech ničím neobvyklým, ekologicky a eticky šetrné textilní výrobky si cestu na trh teprve razí. Zatím je nabízejí spíš menší firmy. „Není možné biotextil považovat právě jenom a pouze za marketing. Málokomu totiž dochází, že při zpracování bavlny, případně i jiných materiálů dochází k výraznému znečištění přírody,“ prohlásila šéfredaktorka časopisu Textil Journal Petra Švecová. Při pěstování bavlny se používají pesticidy, přírodu znečišťuje také třeba praní a barvení látek. Je přitom možné využívat ekologičtější postupy, například některé kusy jsou vyrobené z biobavlny a bílý plyš vzniká recyklací PET lahví.

Nejde ale jenom o životní prostředí. Většina textilu se vyrábí v Asii, kde mají pracovníci často velice špatné podmínky. „Je to od neúměrné pracovní doby až po špatně placená místa neplacené přesčasy,“ uvedl koordinátor projektu 'Ušili to na nás' Petr Mareš. Lepší podmínky se snaží zajistit společnosti, které prodávají oblečení s certifikáty fair trade. „Certifikace fair trade a bio pochází od nezávislých organizací, které provádějí nezávislé audity. Častokrát také ve spolupráci s místními neziskovými organizacemi přímo v místě výroby,“ vysvětlila Jana Růžičková, která se výrobou biotextilu zabývá.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Organizátoři také chystají vůbec první českou přehlídku ekologické módy. V dubnu doprovodí pražský mezinárodní veletrh Biostyl.

Co je biotextil a jaké podmínky musí splňovat fair tradeové textilní výrobky, to lidem představuje akce nazvaná \"Šaty pro změnu\" v Toulcově dvoře v Praze Hostivaři.
Zdroj: ČT24