Pardubičtí podepisují petici proti kácení Tyršových sadů

Pardubice - Kvůli revitalizaci parku v centru Pardubic by mělo padnout 400 stromů a keřů. Proti kácení v Tyršových sadech se ale postavilo už téměř tisíc místních lidí. Sepsali petici a požadují nový, nezávislý odborný posudek celého projektu. Odstranění stovek rostlin je podle jejich názoru zcela zbytečné. Některým odpůrcům petice nestačí, už nyní chystají protesty přímo v ulicích města.

Podle organizátorů petice je plánovaná rekonstrukce velice tvrdým zásahem do celého ekosystému parku. „Máme jedinou podmínku, aby to zbytečně neodnesly ty krásné stromy, které jsou skutečně velmi cenné,“ prohlásila Helena Svobodová, spoluorganizátora akce, kterou svým podpisem podpořilo již téměř 1 000 občanů.

Odpůrci revitalizace, požadují, aby plánované kácení stromů v Tyršových sadech, posoudil nezávislý odborník. Náměstek primátorky František Brendl slíbil, že radnice je diskuzi s občany i pořízení posudku otevřena. „Určitě se nebudeme k žádným petičním archům stavět zády,“ poznamenal pardubický zastupitel.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Tomáš  Jiránek, autor projektu:

„Byli bychom sami proti sobě, kdybychom navrhovali planinu. Je-li ten park principiálně prostorově stromový, tak stromovým také zůstane.“

Ačkoliv radnice s ústupky souhlasí a zachová některé zdravé tisy, kácení jehličnanů prý již nic nezabrání. Radní Brendl potvrdil, že v parku se kácet rozhodně bude. Organizátoři petice přesto stále doufají, že stanovisko radnice změní. Podle jejich názoru totiž park ve své současné podobě po zásahu města v podstatě zmizí. „Než znovu doroste, bude to trvat dalších patnáct až dvacet let,“ tvrdí další z odpůrců revitalizace Jan Linhart ze Strany zelených.