Moravskoslezští radní zveřejnili analýzu hospodaření nemocnic

Ostrava - Moravskoslezští radní poprvé oficiálně představili výsledky analýzy hospodaření svých nemocnic. Na zakázku kraje ji vypracovala firma RGM Medical. Už několik týdnů ale některé z navržených kroků ostře kritizují nejen opoziční politici, ale i mnozí lékaři a starostové. Hejtman tvrdí, že jediná cesta, jak všech 8 krajských nemocnic zachránit, je jejich sloučení do jedné společnosti a radikální snížení počtu nemocničních lůžek.

Mínus 210 milionů - s takovým schodkem podle moravskoslezských radních momentálně hospodaří krajské nemocnice. „Pokud necháme všechny nemocnice tak, jak jsou - žít si svým vlastním životem, můžeme brzy čtyři nemocnice rovnou zavřít,“ varuje hejtman Jaroslav Palas. Hospodaření nemocnic od října do konce ledna zkoumala za tím účelem založená firma RGM Medical. S některými svými návrhy dalšího fungování nemocnic seznámila zastupitele i ředitele nemocnic už na konci února. Třeba náměstek ředitele Nemocnice Karviná-Ráj Radek Sušil ale už tehdy tvrdil, že kroky, které jsou v rámci úspor navrženy, nebudou stačit.

Analýza navrhuje, velmi zjednodušeně řečeno, sloučit nemocnice do jedné organizace, úplně zrušit některá oddělení a některá podstatně zredukovat. Dohromady by mělo ubýt až 500 lůžek. Fungování nemocnic by měl řídit asi desetičlenný tým. Na otázku, jestli to budou stejní lidé, kteří za RGM Medical zpracovávali analýzu, nechtěl předkladatel restrukturalizace Norbert Schellong odpovědět. „Veškeré změny, které jsme navrhovali, jsou v silách toho týmu, jinak bychom je ani nenavrhovali. Na konkrétní manažerské a personální záležitosti je ale ještě brzy,“ uvedl pouze jednatel RGM Medical Norbert Schellong.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Podle autorů analýzy kraj sloučením nemocnic a redukcí lůžek ušetří ročně téměř 300 milionů korun. Lidé prý budou čekat podstatně kratší dobu třeba na výměnu kloubu. Podstatně by mělo ubýt i plicních oddělení. Krajské nemocnice by jako jeden celek měly začít fungovat od 1.července. Jestli to bude příspěvková organizace nebo akciová společnost, rozhodnou zastupitelé 23. března.