Nová šance pro Tachovsko přijde možná z Německa

Tachovsko – Již více než rok patří Tachovsko mezi hospodářsky slabé regiony Česka, přesto do obce neproudí mimořádné dotace ani potřebné sociální programy. Zůstalo jen u slibů. Regionu teď možná pomůže česko-německý projekt, o kterém dnes přijela na Tachovsko jednat bavorská ministryně pro evropské záležitosti.

Populace stárne, mladí odcházejí za prací, domy jsou opuštěné a školy chátrají. Taková je realita života vesnic na Tachovsku, jak popsal ředitel tachovského úřadu práce Jaroslav Stehlík. Zařazení Tachovska mezi hospodářsky slabé regiony mělo starostům zajistit mimořádnou státní podporu. Vzhledem k vládním škrtům s ní ale počítat nemůžou.

Stejné problémy jako české pohraničí řeší i na německé straně. Vysidlování vesnic má zastavit společný projekt. „Vzniká Euroregion Dunaj-Vltava, který by měl pomoct prosadit naše potřeby,“ uvedl člen Výboru regionů EU Petr Osvald. Ministryně pro státní a evropské záležitosti Svobodného státu Bavorsko Emilie Müllerová se nechala slyšet, že nyní probíhá studie, která má definovat potenciál regionu.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Starostové na česko-bavorský projekt spoléhají, spolupráci se sousedy si většinou chválí. Jeden příklad za všechny je tachovská pobočka německé firmy na výrobu opěrek do aut. Aktuálně tady pracuje 350 lidí, dalších sto jich chce firma přijmout do léta. Ředitel společnosti GRAMMER CZ Martin Kořínek říká, že půjde zejména o místní. Česko-německo-rakouský Euroregion Dunaj-Vltava by měl začít fungovat v roce 2014.