Squatteři v Olomouci přišli o střechu nad hlavou

Olomouc – Těžká technika dnes donutila 27 olomouckých bezdomovců vystěhovat se během hodiny ze zchátralé budovy v centru města. Řada z nich tam přitom pobývala několik let. Vzápětí bagry srovnaly dřevěný squat se zemí. Bývalá ubytovna vedle zimního stadionu před třemi lety vyhořela a byla ve velmi špatném stavu. Vlastník objekt zabezpečil proti vniknutí, nezabránil však bezdomovcům, aby si tam i nadále hledali útočiště.

Někteří bezdomovci pobývali v objektu i šest let. „Každý tam měl svoji cimru, bylo to v pohodě. Nevím, proč to bourali, co z toho chtějí udělat, to by mě zajímalo,“ stěžoval si jeden ze squatterů. Pomohla jim alespoň olomoucká charita. „Lidé si vystěhovali, co šlo, mají nábytek venku. Sehnali jsme jim plachty, aby mohli své věci zakrýt. Někteří se sebrali a odešli, někteří čekají a neví,“ popisuje situaci koordinátor terénních služeb Tomáš Pavlíček.

Bezdomovci věděli týden dopředu, že budova bude zbourána, přesto v objektu nadále zůstávali. Včera ráno se však nakonec museli vystěhovat. Na demolici dohlíželi strážníci. „Problémy ze strany bezdomovců nebyly. V klidu odešli, i když odpoledne se vrátili, protože tam bylo uskladněno velké množství železa, o které měli zájem,“ upřesnila policejní mluvčí Magda Václavíková.

V Olomouci jsou dva azylové domy pro muže a jeden pro ženy. Volná místa v nich ale nejsou. Třeba v zařízení na Wurmově ulici je v pořadníku 20 zájemců. Lidem v nouzi jsou ale k dispozici noclehárny, kde platí dvacet korun za noc. Podle terénních pracovníků charity žije ve městě a okolí v tuto chvíli asi pět set lidí bez domova.