Prostějov chystá nový systém parkování

Prostějov - Prostějov připravuje změny v parkování. Na začátku roku začalo město svá placená parkoviště dočasně pronajímat společnosti A.S.A. Pro radnici to prý znamená méně starostí. Teď se připravuje výběrové řízení na trvalého nájemce. Ty hlavní změny v systému parkování ale teprve Prostějov čekají.

Všechny desetikoruny, které řidiči v Prostějově naházeli do parkovacích automatů, šly ještě loni přímo do městské pokladny. Za údržbu a správu parkovišť z nich pak město platilo firmě A.S.A. Teď se role obrátily. A.S.A. platí městu jednorázový roční nájem milion čtyři sta tisíc korun a všechny výdělky jdou do jejich kapsy. „Město na tom netratí. Je to spočítáno tak, aby to byla reálná cena, kterou lze získat. Pokud by město spravovalo parkoviště samo, tak to by po zkušenostech z předcházejících let byla zhruba částka, která by městu zůstala v pokladně,“ tvrdí místostarosta Prostějova Jiří Pospíšil.

Společnost A.S.A. má smlouvu jen do června. Do včerejška měly možnost přihlásit se do výběrového řízení na stálého nájemce i ostatní firmy. Zájem projevily dvě. To, kdo parkoviště spravuje, ale řidiči ani nepoznají. Ty citelné změny je teprve čekají. V centru Prostějova je teď osm zpoplatněných parkovišť. Město chce, aby se do roka nově platilo i na místech, kde dosud mohli řidiči stát zadarmo. „Konkrétně je to ulice Komenská, kde lidé parkují zatím zadarmo. Těm, co v centru bydlí, to přinese jistotu, že budou mít kde zaparkovat,“ uvedla místostarostka Prostějova Alena Rašková. Lidé bydlící v centru nebo podnikatelé teď totiž prakticky nemají možnost pronajmout si stálé parkovací místo.

Reportáž Elišky Bučkové (zdroj: ČT24)

„Tady podnikáme, máme cukrárnu a musíme každou hodinu dát do automatu deset korun,“ stěžuje si jeden z místních podnikatelů Deli Damiri. Rezidenti si tak sice místo pro sebe pronajmou, lidé, kteří do centra přijedou na úřady nebo za nákupy, už ale nebudou mít prakticky možnost zaparkovat na povoleném místě a přitom zadarmo. „Deset korun za hodinu je pořád nejnižší parkovné v republice,“ hájí nový systém místostarosta Jiří Pospíšil. Nový komplexní parkovací systém by měl zahrnovat také vybudování záchytných parkovišť na okrajích města nebo naváděcí cedule, které řidiče nasměrují na volná stání. Takto by mohla doprava v Prostějově fungovat už za rok.

  • Parkování v Prostějově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2397/239671.jpg
  • Parkování v Prostějově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2397/239672.jpg