Sušická nemocnice je ve ztrátě

Sušice – Poprvé za pět let skončila nemocnice v Sušici na Klatovsku v červených číslech. Při obratu sto milionů korun je ztráta asi čtyři miliony. Podle vedení nemocnice je to ale jen začátek, ztráty prý budou každý rok mnohonásobně větší. Hlavními důvody jsou stále nižší platby zdravotních pojišťoven a vyšší mzdové nároky zaměstnanců, které tvoří 60 procent celkového rozpočtu.

Ředitel Nemocnice Sušice Jiří Šedivý říká, že je potřeba zajistit mzdové prostředky nejméně takové, jaké by zaměstnanci dostali kdekoliv jinde. Letošní deficit ještě dokáže nemocnice dorovnat ze svých rezerv, ale pro příští rok, který bude ještě ztrátovější, a to zhruba dvojnásobně, žádné peníze na pokrytí už mít nebude.

Město, zakladatel nemocnice, je ochotné ztrátu do určité míry kompenzovat, ale bude se muset změnit právní subjektivita nemocnice. Mohla by být například akciovou společností, jak naznačil starosta Sušice Petr Mottl (ODS). V takovém případě by majoritním akcionářem bylo město.

Reportáž a vstup Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Ztrátu v hospodaření neřeší jen sušická nemocnice, ale prakticky všechna krajská zdravotnická zařízení. Ředitel zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík upřesnil, že celková ztráta činí zhruba 50 milionů korun. Letošní ztráta šesti zdravotnických zařízení vlastněných Plzeňským krajem se podle předpokladů prohloubí oproti loňskému roku až o desítky milionů korun.

Ani kraj však nemůže nemocnice dotovat věčně. Volá se proto po reformě zdravotnictví, zejména po stejné výši úhrad za zákroky pro všechny nemocnice v celé republice. Například za operaci slepého střeva totiž vyplatí zdravotní pojišťovna více peněz plzeňské nemocnici než třeba nemocnici v Sušici.