Soud znovu řeší komunální volby v Krupce

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud začal znovu projednávat stížnost na průběh říjnových komunálních voleb v Krupce na Teplicku. Někteří z kandidátů si stěžují na neregulérnost voleb, protože se prý v Krupce ve velkém kupovaly hlasy voličů. Soud loni na podzim jejich stížnosti částečně vyhověl a nařídil opakování voleb ve třech okrscích, nikoli však kvůli kupování hlasů, ale kvůli nepovolené agitaci. S tímto verdiktem nesouhlasil Ústavní soud (ÚS), který rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání. Soud předvolal 19 svědků včetně novinářů, kteří měli objasnit, co se tehdy ve městě dělo. Soudce má k dispozici i osm hodin hrubého videomateriálu. Rozsudek by měl padnout ve čtvrtek odpoledne.

Před soudem dnes vypovídali například někteří kandidáti, kteří se po městě účastnili předvolební jízdy na kole. Těm prý nějaký muž nabízel peníze za nákup hlasů. Navíc prý viděli, jak jsou lidé sváženi k volební místnosti na sídlišti Maršov. Redaktorka České televize Tereza Baldová pak vypověděla, že se jí během natáčení reportáže přiznal manželský pár, že za hlas dostal 200 korun. Většina lidí ale prý odmítala mluvit.

Majitelé automobilů, které měly svážet voliče, však jakýkoliv organizovaný svoz voličů popřeli. Jeden pouze připustil, že vezl asi tři lidi na prosbu známého, jinak údajně jen popojížděl po městě. Jakékoli organizování popřel i Ondřej Holub, který účastníkům cyklojízdy údajně nabízel hlasy za peníze. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Starosta Krupky Milan Puchar (ODS):

„Je mi úplně jedno, jak to dopadne - hlavně aby už v Krupce bylo zastupitelstvo.“

Verdikt sice padne zřejmě až zítra odpoledne, krajský soud se ale musí řídit rozhodnutím Ústavního soudu, podle kterého jsou volby ovlivněné kupčením hlasů neplatné, i když o tom zákon výslovně nemluví. Ústavní soudci navíc ve svém nálezu uvedli, že mají-li být volby v Krupce legitimní, tak se musí opakovat v celém městě.

Volby do jedenadvacetičlenného zastupitelstva v Krupce podle původních říjnových výsledků vyhrálo Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, které je podezřelé z nakupování hlasů. Získalo 23,2 procenta hlasů a šest mandátů. Jeho lídr, místostarosta Zdeněk Matouš, ale jakékoli uplácení opakovaně odmítl. Druhá ODS, třetí KSČM a čtvrtá ČSSD mají po třech mandátech, Zdravá Krupka dva.