V Plzni založili nadaci pro pacienty s civilizačními chorobami

Plzeň – Lékaři v Plzni chtějí pomáhat pacientům, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit rehabilitační pomůcky nebo výživové doplňky, které potřebují například po náročné onkologické léčbě, a nehradí je zdravotní pojišťovny. Civilizačních onemocnění v Česku rok od roku přibývá a právě v západních Čechách je podle statistik situace nejhorší.

Lékař a zakladatel nadace Naděje 2010 Tomáš Skalický informoval, že podle odhadů vznikne během letošního roku v České republice až osm a půl tisíce nových případů rakoviny tlustého střeva, přičemž prvenství nese právě západočeský region.

Onkologická léčba je nejsložitější a nejdražší. Náročná je i následná rekonvalescence. Čím více přibývá pacientů s rakovinou, tím více se objevuje i těch, kteří si nemůžou dovolit drahé přípravky, které by jim zotavení usnadnily.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Lékaři se inspirovali v zahraničí. Ve světě je běžné, že základ léčby hradí pojišťovna a s další péčí pomáhají charitativní organizace. Přitom nejde jen o onkologii. Nadace chce pomáhat i pacientům s cévním onemocněním nebo centrům pro postižené děti.

V plzeňské Purkyňově ulici bude mít nadace už za pár týdnů kancelář. Kromě příspěvků pro pacienty počítá i s podporou výzkumu a vzdělávání ve zdravotnictví.