WikiLeaks po jihočesku: Úředníci prosurfují celý den na internetu

České Budějovice – V uplynulých týdnech a měsících vzbudil na celém světě rozruch server WikiLeaks, který zveřejňoval utajené diplomatické depeše. Podobné stránky má ale i jihočeská metropole – provozuje je Ladislav Vrábel a čtenáři tam najdou např. materiál, který si pro své potřeby nechal vypracovat českobudějovický magistrát a ve kterém se píše, že někteří úředníci trávili až 80 procent pracovní doby surfováním po internetu. Úředníky teď čekají finanční postihy nebo vyhazov.

Z materiálu vyplývá, že někteří úředníci z odboru dopravy v pracovní době navštěvovali erotické stránky, internetové obchody nebo třeba bulvární deníky. Čtenáři na webu nenajdou konkrétní jména, ta už ale zjišťuje pověřený pracovník magistrátu a úředníci budou potrestáni: „Předpokládám, že to, co pan tajemník přinese, bude mít různou škálu dopadů - od odebrání osobního příplatku až po rozvázání pracovního poměru,“ uvedl českobudějovický primátor Juraj Thoma (OPB). 

IT specialista Miroslav Tichák:

„Je s podivem, že si neuvědomili, že mohou být sledováni, protože v poslední době je to poměrně běžná záležitost."

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Výsledek kontroly počítačů ale není jediným výbušným materiálem, který se na stránce Ladislava Vrábela objevil. Magistrát mu musel vydat interní materiály týkající se třeba zimního stadionu, teď se zase Vrábel zajímá o faktury za konzultace placené městem. „Všecho, co dělám, je legální a informace získávám na základě zákona o svobodném přístupu k informacím,“ zdůrazňuje provozovatel webu. Nové materiály by se na stránkách měly objevit v následujících týdnech.