Sporný tendr na pardubickém letišti pokračuje

Pardubice - Civilní letiště v Pardubicích se dočká modernizace. Společnost, která ho provozuje, se rozhodla pokračovat v tendru za 280 milionů, který má změnit tvář letiště. Zakázku zdržely protesty kraje, který je akcionářem firmy. Kritiku si vysloužil i nechvalně známý systém losování, kvůli kterému se stavba prodraží o desítky milionů. Losování navíc podle náměstka hejtmana nahrává korupci. Místo šestnácti uchazečů v něm dostalo šanci jen pět firem.

Podle náměstka hejtmana Pardubického kraje Jana Tichého bude při tomto způsobu vedení výběrového řízení zadavatel ošizen a takto by se se svěřenými prostředky zacházet nemělo. Kraj upozornil na chyby v projektové dokumentaci, vedení letiště ale má vlastní analýzu. „Tyto posudky jasně říkají, že projekt není ani nadhodnocen, ani podhodnocen,“ tvrdí ředitel pardubického letiště Jan Andrlík.

Dokončení soutěže hájí město coby majoritní akcionář. Losování při výběru firem posvětilo už bývalé vedení radnice. „Ani my jsme nebyli zrovna dvakrát nadšeni způsobem, jakým výběrové řízení probíhalo,“ říká náměstek primátorky Jindřich Tauber, ale dodává: „Na druhou stranu všechno probíhalo přesně podle zákona.“

Jan Tichý:

„Pokud zakázka nebude vysoutěžena tak 20-30% pod zadávanou cenou, tak Pardubický kraj bude ještě zvažovat, zda ten příspěvek má, nebo nemá poskytnout.“

Kraj se tak obrátil na antimonopolní úřad, aby určil, zda je možné i po losování dodatečně oslovit jiné firmy. Dorazilo ale jen obecné stanovisko. Vedení letiště si jej podle Andrlíka vyložilo tak, že musí soutěž dokončit. Úřad ale nezkoumal konkrétní podmínky, připuštění jiných firem však přímo nevyloučil. Podle vyjádření předsedy ÚOHS Petra Rafaje je potřeba posoudit i další možnosti zadavatele. Pokud zajistí transparentnost, tak v některých případech lze přibrání dalších uchazečů do tendru povolit.

Modernizace letiště je lukrativní zakázkou za 280 milionů včetně evropské dotace. Kraj zatím neví, jestli na stavbu přidá slíbených devatenáct milionů. V případě jeho negativního postoje, který si vedení letiště zatím nepřipouští, by si s finančním výpadkem muselo poradit město. Současné spory o modernizaci letiště podle ředitele Andrlíka poškozují jméno firmy. Ztráty zakázek mohou ve výsledku znamenat značný ekonomický propad.

Návrh modernizace pardubického letiště
Zdroj: ČT24