Sportovci z Havlíčkova Brodu odskáčou půlmaraton pro postižené

Havlíčkův Brod - Dvojice amatérských sportovců z Havlíčkova Brodu se rozhodla velmi netradičním způsobem pomoct postiženým. Po jedné noze chtějí odskákat pražský půlmaratón. V těchto dnech se na akci pilně připravují. Tvrdý trénink zahrnuje například 2000 dřepů s výskokem v sériích po dvou stovkách nebo 1300 schodů nahoru po jedné noze. Na trať dlouhou 22 kilometrů běžci vyrazí v sobotu 2. dubna.

Drsné tréninkové dávky si před charitativním odskákáním půlmaratónu naordinovali amatérští sportovci Jan Odehnal a Jan Krédl sami. „Poběžíme vedle sebe a jeden z nás bude skákat, druhý poběží a až nebude moci, tak se vystřídáme,“ vysvětluje princip skokan Odehnal.

Dvojice havlíčkobrodských mladíků chce svým počinem podpořit postižené. Inspiroval je cizinec, který loňský maratón běžel pozpátku, a tak se rozhodli bezmála 22 kilometrů půlmaratónu v pražských ulicích odskákat na jedné noze. „Když jsem hrával hokej, tak jsme skákali a trénovali právě na jedné noze, tak mě to tak nějak trklo,“ hovoří o nápadu Odehnal.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pak už zbývalo se spojit se správnou organizací. „Zkusili jsme oslovit nadaci Olgy Havlové se spolupracujícím maratónským klubem a ty to nadchlo a vymysleli tuhle kampaň,“ popisuje Jan Krédl. Projekt má vlastní internetové stránky nazvané Odskáčeme si to za vás a také stejnojmenný profil na Facebooku. Podpořit handicapované může kdokoli i zasláním dárcovské SMS. Z vybraných peněz nadace nakoupí invalidní vozíky nebo sluchadla pro neslyšící děti.

Na skákání se podařilo sehnat i sponzora. „Oslovili jsme i nějaké firmy a jedna z nich se rozhodla podpořit kluky tak, že bude financovat tisícikorunou každý odskákaný kilometr,“ doplnila Monika Granja z Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Pražský půlmaratón se běží v sobotu 2. dubna.