Protekční nájem pro hradeckou radní - za šedesátinu ceny

Hradec Králové - Podivné pronájmy městského majetku se odehrávají v Hradci Králové. Jedna z radních Vladimíra Šilhánková si sjednala pronájem šedesátkrát nižší, než jaký chtěla radnice. A to pro obchod občanského sdružení, které vedla. Město tak ročně přichází asi o čtvrt milionu korun - a to i přesto, že se přihlásilo několik firem, které požadovanou výši nájmu zaplatit chtěly. Na jejich nabídky ovšem nikdo nereagoval.

Hradecká radnice žádala za pronájem patrového obchodu v centru 1 500 korun za čtverečný metr. Nakonec ho pronajala za 25 korun za metr, tedy šedesátkrát levněji, a to sdružení, které v tu chvíli vede radní za Volbu pro město Šilhánková. Podle vyjádření primátora Hradce Zdeňka Finka žádní jiní zájemci nebyli.

Miroslav Behan z firmy eZone však tvrdí, že jeho společnost nabízela radnici tržní, vyhláškou stanovenou cenu, tedy 1 500 na metr čtverečný. I když se následně firma pana Behana v řádném termínu odvolala, radnice jí neodpověděla. Pronájem radní Šilhánkové a jejímu sdružení Civitas per Populi navíc napadly jako krajně podezřelý další dvě firmy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zdeněk Fink:

„Hlasoval jsem pro návrh, protože mi bylo řečeno, že prostor je obtížně pronajímatelný, neboť je dvoupatrový, špatně vytopitelný, a že můžeme být rádi, že se někdo přihlásil.“

Radnice tak porušila vlastní předpis, který dovoluje snížit cenu jen na polovinu, tedy na 750 korun za metr. I tak je cena třicetkrát nižší. „Výběrové řízení bylo neprůhledné, od vypsání nabídky po uzavření řízení proběhlo pouze 14 dní, takže šanci přihlásit se do něj měl pouze velice dobře informovaný člověk,“ tvrdí hradecký občanský aktivista Martin Hanousek. Radní a jednatelka sdružení Šilhánková se hájí tím, že o prodejnu nebyl zájem, ačkoliv to dopisy uchazečů vyvracejí, a že její výstavní a vzdělávací sdružení je neziskové.