Mochov odmítá paroplynovou elektrárnu

Praha - Lidé z Čelákovic, Mochova a dalších obcí středních Čech chtějí zamezit projektu společnosti RWE. Ta hodlá postavit u Mochova paroplynovou elektrárnu. Lidé v okolí se obávají hluku a emisí. Občanská sdružení už vytvořila iniciativu NE elektrárně. RWE ale tvrdí, že lidem žádné nebezpečí nehrozí.

Paroplynová elektrárna má vyrůst na poli necelý kilometr od zástavby Čelákovic. A nové domy mají stát dokonce jen čtyři sta metrů odtud. Proti výstavbě už ale bojují i další obce v okruhu zhruba patnácti kilometrů. Elektrárna bude podle nich novým zdrojem znečištění. „Pro Mochov a nejbližší okolí to přinese hluk, páru a emise CO2,“ vypočítává starosta Mochova Ladislav Marek. „Elektrárna bude mít výkon polovičky Temelína a hlavně bude obrovským zdrojem znečištění, co se týká spalování zemního plynu,“ upozorňuje Milan Ptáčník, předseda občanského sdružení Mochov, místo pro život. 

Pro RWE jde ale o strategicky výhodné místo. Blízko je tranzitní plynovod, voda nutná pro chlazení a hned vedle stojí rozvodna Čechy - Střed. Společnost je navíc přesvědčená, že životní prostředí nový zdroj energie neohrozí. „Paroplynová elektrárna je nejekologičtějším zdrojem výroby elektrické energie vedle obnovitelných zdrojů. My jsme přesvědčeni, že výstavba tohoto zdroje okolí nezatíží,“ tvrdí mluvčí RWE Martin Chalupský. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Ujišťování RWE ale místní nijak neuklidňuje. Starostové a občanská sdružení teď vytvořili speciální komisi pro vyjednávání. „Oslovujeme jak představitele politického vedení v České republice, tak jsme oslovili i mateřské vedení společnosti v Německu s apelem dodržování právních předpisů ČR,“ říká Ladislav Marek. „Budeme posílat dopis evropským komisařům a budeme se jich ptát, zdali je tento projekt v souladu s dlouhodobou koncepcí EU v oblasti energetiky. My se domníváme, že tomu tak není,“ uzavírá starosta Čelákovic Josef Pátek.   

V červnu má mít RWE v ruce studii o vlivu na životní prostředí. Potom chce s obyvateli a starosty znovu jednat.