Varovné SMS o povodni budou dostávat i ve Staňkově

Domažlice - Lepší informovanost při velké vodě chce docílit starosta Staňkova na Domažlicku, který se teď v případě rozvodněné Radbuzy musí spolehnout jen na zpožděné informace z internetu nebo musí sledovat situaci přímo u řeky. Přitom v nedalekých Klatovech využívají i jiné možnosti sledování hladiny řek.

Hlásný profil na Radbuze ve Staňkově předává pravidelně informace o stavu hladiny a průtoku Českému hydrometeorologickému ústavu. Úplně stejnou funkci zastává hlásný profil na Úhlavě v Klatovech, ale s tím rozdílem, že starosta si může aktuální informace vyžádat pomocí SMS zprávy. Nyní by měli mít tuto možnost všichni lidé, kteří ji potřebují.

Ještě před dvěma lety si o stav hladiny a průtoku Radbuzy mohl zavolat na telefon do hlásného profilu i starosta Staňkova, kde mu automat sdělil aktuální informace. Kvůli výměně technologie to už ale není možné. „Tato hlasová informace se týkala širokého okruhu lidí, kteří bydlí v okolí řeky. Mohli vědět, co se u nich bude dít,“ říká starosta Alexandr Horák.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Staňkovští přitom zažádali už před dvěma lety o možnost sledovat hladinu Radbuzy stejným způsobem, jako sleduje vedení Klatov Úhlavu. Navíc bylo město ochotné si tuto službu platit. Žádost starosty Staňkova ale uvízla na krajském úřadě. „Limnigrafická stanice je pod náměstím ve Staňkově v docházkové vzdálenosti a je také vybavena vodočetnou latí. Pro povodňovou komisi ve Staňkově je důležitější činnost hlídkové služby, která přímo sleduje vodní stavy ve městě a také v okolí,“ uvedla jeho mluvčí Petra Jarošová.

S tím však nesouhlasí ani člen povodňové komise ve Staňkově Roman Dvořák: „Naprosto mi vyhovovala limnigrafická stanice, když jsem zavolal a věděl jsem ne, kolik je hladina, ale jestli hladina stoupá, nebo má setrvalá stav. Na základě toho jsem kontaktoval pana starostu a třeba svolal lidi, kteří obsluhovali techniku.“ Český hydrometeorologický ústav nakonec přislíbil, že v nejbližší době aktualizuje seznam lidí, kteří mají informace získávat.